Românii NU vor mai primi pastile cu iod! Anunţ de ultimă oră de la Ministerul Sănătăţii

Românii nu vor mai primi pastile cu iod, a anunţat Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Decizia vine în urma refuzului medicilor de familie de a distribui aceste pastile prin cabinetele lor.

15 mai 2022, 20:38
Românii NU vor mai primi pastile cu iod! Anunţ de ultimă oră de la Ministerul Sănătăţii

Mult-doritele pastile cu iod nu vor mai ajunge la români decât în cazul nefericit al unui accident nuclear. Ministerul Sănătăţii le promisese românilor că vor putea ridica aceste pastile din cabinetele medicilor de familie, însă a revenit asupra deciziei în urma refuzului medicilor de familie de a le distribui prin cabinetele lor.

Românii NU vor mai primi pastile cu iod decât în caz de accident nuclear

Medicii şi-au motivat refuzul prin aceea că această activitate ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete. Astfel că românii nu vor mai putea intra în posesia pastilelor cu iod decât în cazul unui accident nuclear.

Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a precizat Tiberius Brădăţan la Europa FM.

DSP-urile vor distribui pastilele „într-un timp scurt”

Și totuși, chiar Ministerul Sănătății precizează în campania de informare a populației că, în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%”.

Citeste si Cum se administrează pastilele cu iod, de ce nu se iau de către persoanele de peste 40 de ani. Alexandru Rafila: „Se iau doar în cazul unei urgenţe, în doză unică”

Medicul Brădăţan a dat, însă, asigurări că, dacă va fi cazul, DSP-urile se vor putea mobiliza astfel încât să distribuie populaţiei pastilele cu iod „într-un timp scurt”.

Odata cu distributia acestor pastile pana la nivelul DSP a trebuie sa demaram 2 proceduri: prima este legata de o campanie de informare. Oamenii trebuie sa stie despre ce e vorba. Nu trebuie sa luam astfel de produse decat atunci cand e necesar.

Nu are rost sa iei aiurea, preventiv, o substanta care daca o iei necontrolat poate sa produca efecte adverse. Mai mult, cantitatea pe care o iei trebuie sa fie cea recomandata, nu alta, pentru ca poate sa aiba efecte negative.

Le dam doar la persoanele care au maximum 40 de ani, ulterior nu sunt recomandate decât unor persoane care sunt expuse direct in zona de producere a unui astfel de incident. Utilitatea acestor pastile este in primele 6 ore, maxim 12 ore de la expunere”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, în urmă cu o lună, la România Tv.

Citeste si Tudor Ciuhodaru îi lămureşte pe români! Este bine sau nu să luăm pastile cu iod?