Românii nu vor mai putea călători în Rusia. Putin ameninţă cu sancţiuni contra cetăţenilor „statelor neprietenoase”

Vladimir Putin plănuieşte să restricționeze accesul pe teritoriul rus pentru cetățenii tuturor "statelor neprietenoase" Rusiei. Între aceştia sunt şi cetăţenii din România alături de toţi cei din Uniunea Europeană, dar şi din SUA şi Marea Britanie. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a anunţat că un astfel de decret prezidenţial este în lucru ca un răspuns al Rusie la sancţiunile internaţionale după "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

28 mart. 2022, 18:27
Românii nu vor mai putea călători în Rusia. Putin ameninţă cu sancţiuni contra cetăţenilor „statelor neprietenoase”

Ministrul de externe din Rusia, Serghei Lavrov, a anunţat luni că este în pregătire un decret prezidenţial vizând restricţionarea accesului pe teritoriul Rusiei pentru cetăţenii unor state „neprietenoase”, în plin val de sancţiuni contra Moscovei în urma ofensivei sale în Ucraina.

‘Un proiect de decret prezidenţial este în pregătire pentru introducerea de măsuri de represalii în ce priveşte vizele, în legătură cu acţiunile inamicale ale mai multor guverne străine’, a afirmat Lavrov cu ocazia unei reuniuni a partidului aflat la putere, Rusia Unită, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Lovitură grea pentru Vladimir Putin. Rusia pierde un aliat important în zonă

Românii nu vor mai putea călători în Rusia. Putin pregăteşte sancţiuni contra cetăţenilor „statelor neprietenoase”

Proiectul anunţat de Lavrov prevede ‘o serie întreagă de restricţii’ pentru intrarea în Rusia, a indicat ministrul, fără a preciza ce ţări şi ce fel de persoane vor fi supuse acestor măsuri.

În urma sancţiunilor economice occidentale, Moscova a publicat la începutul lunii martie o listă de ţări ‘neprietene’, printre care SUA, statele Uniunii Europene, Marea Britanie, Canada, Japonia, Elveţia, Taiwan, Coreea de Sud, Norvegia şi Australia.

Lavrov nu a precizat luni dacă decretul în cauză se va aplica împotriva acestor state.

Citeşte şi: O realizatoare radio şi-a ameninţat invitaţii invocând invazia rusă: „O să-l chemăm pe Putin dacă vorbiţi prea mult!”. Ziarista a fost dată afară imediat

Tot luni, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat că ofensiva militară rusă în Ucraina nu are ca obiect schimbarea guvernului de la Kiev.

‘Operaţiunea specială militară în curs este doar un răspuns la acţiunile criminale ale Kievului faţă de aceste republici (republicile separatiste proruse Lugansk şi Doneţk – n.r.), o măsură preventivă şi oportună’, a afirmat Patruşev, unul dintre apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin, într-o întâlnire cu omologul său indian Nureddin Makri la Moscova.

‘S-au găsit documente care probează că Kievul pregătea un atac la scară largă împotriva lor şi avea intenţia să le distrugă’, a spus el, lucru pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski însuşi l-a calificat drept un ‘fals’ într-un interviu acordat duminică pentru câteva media ruse.

‘Scopul operaţiunii noastre speciale în Ucraina nu este schimbarea de regim la Kiev, aşa cum se încearcă să se prezinte în Occident, ci protejarea oamenilor de genocid şi demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei’, a declarat Nikolai Patruşev, în contextul în care numărul civililor ucraineni ucişi de trupele ruse se ridică la mai multe sute, iar armata rusă a distrus întregi oraşe ucrainene.

Realitatea din teren îl contrazice însă pe Patruşev, emblematic în acest sens fiind situaţia oraşului-port Mariupol, asediat de la începutul invaziei şi a cărui populaţie civilă a fost practic condamnată la o moarte lentă de către forţele ruse.

În acelaşi context, Patruşev a declarat că SUA au fost cele care au forţat Uniunea Europeană să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei, în detrimentul intereselor europenilor.

Americanii „au forţat aliaţii europeni să se alăture sancţiunilor nelegitime împotriva Rusiei în detrimentul propriilor lor interese’, a afirmat secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, citat de TASS.

‘La fel ca în Al Doilea Război Mondial, scopul americanilor este evident – să slăbească Europa şi să provoace daune maxime relaţiilor acesteia cu Rusia, creând avantaje incontestabile pentru dezvoltarea economică’ a SUA, a declarat Patruşev, conform publicaţiei pro-Kremlin Vzgliad.