Românii pot plăti mai mult decât dublul consumului de electricitate din cauza contoarelor „inteligente”. Ce au reclamat consumatorii

Tot mai mulți români au ajuns să se plângă de noile contoare inteligente pentru energie, din pricina cărora pot să plătească mai mult decât dublul consumului real.

06 ian. 2023, 11:15
Românii pot plăti mai mult decât dublul consumului de electricitate din cauza contoarelor „inteligente”. Ce au reclamat consumatorii

Specialiștii din sector spun că acestea ar măsura și micii consumatori, pe care contoarele clasice nu îi sesizau, însă, peste acest lucru, cei mai mulți kilowați în plus provin de la fluctuațiile de tensiune, înregistrate drept consum de contoarele inteligente.

Uniunea Europeană a impus statelor membre să treacă la montarea contoarelor inteligente pentru consumatorii casnici, pe motiv că acestea i-ar determina să facă economii la energie. Mai mult, cu ajutorul acestor contoare s-ar implementa și tarifele diferențiate pe intervale orare, cu același scop de a convinge populația să nu mai consume în orele de vârf.

În ce privește montarea acestora în România, care a început de circa doi ani, motivul invocat ar fi faptul că nu mai este nevoie de citirea contoarelor sau de transmiterea indexului către furnizor. Însă, după înlocuirea contoarelor clasice cu cele inteligente, tot mai mulți români au început să se plângă de faptul că le-au crescut enorm facturile, deși nu au schimbat nimic în ce privește consumul.

”Contorul de tip nou înregistrează un consum aproape dublu de energie, la toți pe care îi știu. Din păcate, nu se rezolvă nimic dacă reclami la furnizor, eu am încercat de vreo patru ori, inclusiv am citit contorul două săptămâni la rând, dimineața și seara, la aceeași oră. Aveam într-o noapte 2 kW, într-o noapte 6 kW. Am arătat rezultatul furnizorului de energie și mi s-a răspuns că nu au cum să mă ajute, pentru că se înregistrează fluxurile de tensiune din rețea. Nu am înțeles de ce trebuie să le plătesc eu, dar, la final, nu te ajută nimeni”, s-a plâns un consumator casnic, potrivit revistei National.

Aceeași problemă a fost semnalată de o persoană, care a arătat că în patru nopți contorul inteligent i-a măsurat 1 kw, iar în două nopți, trei kilowați, fără nicio explicație logică. Un alt român s-a plâns de faptul că, după instalarea contorului inteligent, consumul a sărit de la 400 kW/lună, la 1.100 de kW/lună, iar verificările au arătat că nu există nicio defecțiune.

Citeşte şi: Vouchere facturi 2023. Ce se întâmplă cu românii care stau la bloc şi plătesc facturi „la pauşal”

Specialiștii din sistem spun că, spre deosebire de contorul mecanic, cu clasă de precizie 2, contorul inteligent ar înregistra orice consum de la ledurile aparatelor din casă, de la televizoare, routere, prize, întrerupătoare, precum și de la încărcătoarele de telefoane. Iar consumul se cunoaște, pentru că, de exemplu, un singur led are un consum de 1,5 kW pe lună. Sensibilitatea contoarelor inteligente poate fi comparată cu cea a detectoarelor de gaze, pe care autoritățile le-au impus în locuințele românilor și care declanșează alarma și oprește gazele de la un simplu spray detectat în apropiere. Iar sensibilitatea contoarelor inteligente nu este nicidecum în favoarea consumatorului, ci în favoarea furnizorului, care ajunge să factureze și să încaseze mai mult. Problema cea mai gravă este însă cea a variațiilor de tensiune, pe care sensibilul contor inteligent le percepe ca și consum de energie.

”Am avut probleme cu contorul inteligent și am  făcut sesizare la Enel. Au venit, l-au înlocuit cu altul, iar pe celălalt reclamat l-au verificat și au zis că era bun. Ideea e că, în fața celor care îl montau, contorul inteligent și-a tras în câteva secunde 200 de kW, pe care a trebuit să îi plătesc, pentru că la expertiză au zis că e bun. Apoi, am avut un consum de 200-250 de kW lunar, dar, imediat ce am făcut cerere să mă mut la Hidroelectrica, al naibii contor deștept și inteligent a sărit într-o săptămână la un consum total de 800 kW”, a scris Dorina Buia, un consumator casnic.

Citeşte şi: Lovitură grea pentru români, la început de an! Milioane de oameni s-au trezit cu facturi uriașe la întreținere