Românii, printre cei mai predispuşi la accidente vasculare cerebrale

Numărul de accicente vasculare cerebrale în România este de 3-4 ori mai mare decât în ţările Europei Occidentale, a declarat doctorul Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România. Mureşanu a făcut această declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă prilejuită de al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care s-a desfăşurat la Bucureşti pe 26-28 iunie.
Romania TV
28 iun. 2013, 19:47
Românii, printre cei mai predispuşi la accidente vasculare cerebrale

„Nivelul provocărilor pe care sistemul nervos trebuie să le suporte este într-o continuă creştere. O demonstrează cifrele oficiale care arată că un european din trei are probleme sau suferă de afecţiuni neurologice şi psihiatrice, de la insomnie până la demenţă. Şi în România, incidenţa bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situându-se accidentul vascular cerebral (AVC). Următoarele locuri-în domeniul neuroregenerării-sunt ocupate de boala Alzheimer, dar şi de boala Parkinson”, a declarat Dafin Mureşanu.

Acesta a arătat că românii sunt mai predispuşi la AVC decât vest-europenii. „În România, incidenţa accdentului vascular cerebral este mult mai mare decât în ţările din vest, chiar de 3-4 ori mai mare. Acest lucru se datorează şi faptului că oamenii conştientizează mai puţin factorii de risc ce-i pândesc, iar activitatea fizică este foarte deficitară. Mai mult, oamenii nu sunt foarte atenţi să se controleze periodic”, a spus Mureşanu.

Preşedintele SNR a spus că sistemul nervos trebuie protejat constant printr-un regim de viaţă echilibrat şi normal. „Trebuie să avem o viaţă organizată să ne putem odihni suficient timp, să lucrăm de-o manieră lipsită de asalturi, să mâncăm mai multe lucruri care au de-a face cu natura şi mai puţin cu industria chimică, să folosim cu măsură toate tehnologiile, şi anume telefonul mobil, computerul, să încercăm să citim în loc să privim la televizor”, a spus medicul.

Totodată, oamenii trebuie să fie atenţi la semne care pot indica un accident cerebral astfel încât intervenţia medicilor să fie cât mai rapidă, iar procesul de neuroreabilitare să înceapă cât mai devreme. Astfel, deficitul motor la nivelul unui membru sau pe o jumătate a corpului, greutatea în vorbire, ameţelile grave, vederea dublă sau tulburările de echilibru sunt indicii serioase ca o persoană să meargă imediat la un medic.

Disfuncțiile neuro-psihice afectează mai mult de 160 milioane de europeni-adica 38% din populația Europei-în fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council și European College of Neuropsycopharmacology în 2011.  Acest raport are la bază un review sistematic, condus de Hans-Ulirch Wittchen,  ce a arătat că 27% din populația adultă (cuprinzând persoane cu vârsta intre 18-65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică( pihoze, anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar). Prevalența bolilor neuro-psihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepția abuzului de alcool) 33,2:21,7.

Afectiunile neurologice și psihiatrice nu au putut fi grupate în categorii diferite, ele manifestându-se, de multe ori, simultan la același pacient. Astfel nu a fost posibilă determinarea separată a prevalenței lor. Luând în considerare  anii trăiți cu dizabilitate și moarte prematură (DALY), gradul de reintegrare socială și profesională, costurile suportate de sistemele de sănătate, afecțiunile neuro-psihice reprezintă cea mai importantă problemă de sănătate în Europa. Afectiunile care determină cele mai mari dizabilități sunt depresia, demența, abuzul de alcool și accidentele vasculare.

S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuro-psihice dar și acest număr subestimează numărul real al pacienților, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani.

Afectiunile neuro-psihice determină 19% din cazurile cu dizabilități, comparativ cu procentul de dizabilităti secundare afecțiunilor cardio-vasculare-4% . Dintre acestea cele mai severe sunt : tulburarea depresivă (5,6% din DALY), dependența etanolică(3,3%), automutilările (2%), boala Alzheimer și alte demențe (2%).

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Controversele prețurilor locuințelor în Capitală: „Cum s-a ajuns la 200.000 de euro? Este doar vina cumpărătorului”
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Trecut agitat pentru vedetă
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”