Românii rămân fără porci de Crăciun. Noi focare de pestă porcină africană descoperite în ultimele zile în România

Rămânem fără carne de porc înainte de Crăciun! Noi focare de pestă porcină africană au fost descoperite în ultimele zile.

16 nov. 2022, 09:47
Românii rămân fără porci de Crăciun. Noi focare de pestă porcină africană descoperite în ultimele zile în România

Un nou focar de pestă porcină africană în România înainte de Crăciun. În urma analizelor de laborator cu rezultate pozitive, autoritățile din Sânmihaiu Român, o localitate de lângă Timişoara, au decis instituirea zonelor de protecție și supraveghere în localitățile de pe distanțe de 3 și 10 km. De asemenea s-a decis și uciderea porcilor bolnavi.

Zeci de mii de porci au fost uciși și săptămâna trecută, după ce a fost depistat încă un focar de pestă porcină la o ferma de lângă Timișoara. Anterior, pe rând, în ultimele săptămâni au fost descoperite focare în alte patru localități din Timiș.

De asemenea, un caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un porc domestic dintr-o gospodărie din comuna Berezeni, au informat autorităţile sanitare veterinare din judeţul Vaslui.

La solicitarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui, conducerea Instituţiei Prefectului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, care a aprobat un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane.

„În zonele de focar, sacrificarea în masă a porcilor şi mistreţilor de fermă este în prezent singura modalitate eficientă de a preveni răspândirea în regiunile adiacente.  Detectarea, prevenirea şi raportarea timpurie sunt, prin urmare, esenţiale dacă se doreşte controlarea acestei epidemii. Facem apel la toţi crescătorii de porcine să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie şi să anunţe de urgenţă medicul veterinar oficial atunci când un animal prezintă semne de boală sau moare. Proprietarii suinelor afectate de PPA, care sunt identificate prin crotaliere, vor fi despăgubiţi conform legii. Respectarea măsurilor de biosecuritate reprezinta o condiţie esenţială pentru combaterea pestei porcine africane (…) În completarea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, se impune limitarea activităţilor de comercializare a porcinelor din exploataţiile noncomerciale. De asemenea, creşterea porcinelor în exploataţii în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care e necesară interzicerea acestei forme de creştere a porcinelor în perioada în care pe teritoriul României evoluează focare de PPA”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Prefecturii Vaslui.

În acest context, DSVSA Vaslui şi Instituţia Prefectului fac apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă populaţiei să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

Totodată, autorităţile atrag atenţia cu privire la faptul că este interzis consumul cărnii de porc fără efectuarea prealabilă a examenului trichineloscopic şi că orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

 

Focar activ de pestă porcină africană, depistat într-o gospodărie din Constanţa

Un focar activ de pestă porcină africană a fost depistat într-o gospodărie din judeţul Constanţa, întregul efectiv de 15 porcine fiind eutanasiat.

Zona este supravegheată din punct de vedere clinic, iar focarul va fi declarat stins la 30 de zile de la data apariţiei.

„La această dată există un focar activ de pestă porcină africană la nivelul judeţului Constanţa. În data de 18 octombrie 2022 s-a confirmat prin examene de laborator un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie, întregul efectiv de 15 porcine a fost eutanasiat şi ecarisat conform prevederilor legale. Zona este supravegheată din punct de vedere clinic, iar focarul va fi declarat stins la 30 zile de la data apariţiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSVSA Constanţa.