Românii s-au învățat cu mașinile electrice. Ce spun șoferii: „Când trec pe lângă benzinării, scuip în sân și-mi fac cruce”

Opiniile cu privire la mașinile electrice sunt împărțite, în România. După multe nemulțumiri, au apărut și cetățenii ce recomandă utilizarea mijloacelor de transport „prietenoase cu mediul".

09 mai 2023, 23:56
Românii s-au învățat cu mașinile electrice. Ce spun șoferii: „Când trec pe lângă benzinării, scuip în sân și-mi fac cruce”

2023 este primul an în care în România, se cumpără mai multe mașini electrice sau hibrid decât diesel. Încep să vină din ce în ce mai multe feedback-uri pozitive. De exemplu, un român care a cumpărat o mașină electrică de la Dacia a făcut și-a împărtășit experiența după ce a condus-o 12.000 de kilometri.

„După 12.000 km am constat că Dacia Spring este o mașinuță extrem de versatilă și economică: 8 lei/100km (încărcat acasă, contract Hidroelectrica), ideală pentru oraș și navete scurte.

Te chinui puțin la drumuri lungi dar, merită pentru economiile pe care le faci în restul anului: 98%. Cazul meu: soția nu are permis și, o termică în plus nu se justifică”, a scris șoferul pe grupul Dacia Spring România, de pe Facebook.

Postarea internautului a primit mai multe reacții:

„Pentru drumuri lungi se poate închiria o fosilă, eu așa intenționez să fac după ce vând a doua mașină. Cu Spring-ul nu ma încumet să fac drumuri lungi, din rațiuni de siguranță în primul rând”;

„Noi mai păstrăm o fosilă (la propriu) de Logan pentru maxim 2 drumuri lungi pe an (până când or mări de 10 ori impozitul pentru ea), facem o asigurare pe o lună când o folosim. În rest, 99,9% folosim „trotinetă” electrică, e o mașină ideală pentru oraș și o rază de 200 de km în jurul domiciliului. Încărcare acasă 50% (Hidroelectrica, 0,75 lei/kWh) și 50% gratuit la Kaufland. Costuri cam de 10 ori mai mici față de fosilă, amortizarea prețului de 8.000 euro in maxim 5 ani”;

„Am fost cu Springul, de la Tg. Mureș la Oradea, săptămâna trecută, am prins mama furtunilor dincolo de Huedin, prin munți. Mi-a ajuns apă la nivelul ușii, într-o parcare, dar nu a intrat la baterie.

S-a comportat mașinuța mai bine ca noi, oamenii. În weeekend am mers cu benzinarut de la Mureș la Reșița. I-am dat pe autostrada 140, și am scos pe tot drumul un consum total de 65l de combustibil, 100 de euro. Cu banii ăștia încărcam electrică 2 ani”;

„Când trec pe lângă benzinării, scuip în sân și-mi fac cruce. Am trecut și eu pragul de 10.000 de km, îi calculez în litri x 8 lei.