Românii scot sume uriașe din buzunare pentru acest produs tradițional spaniol. Costă până la 6.000 de lei dacă vrei să îl ai pe masa de Crăciun

Există un preparat tradițional spaniol care i-a cucerit pe români! Foarte mulți oameni își doresc ca produsul iberic să fie prezent pe masa de Crăciun, însă acest lucru presupune și o investiție semnificativă

14 dec. 2023, 10:25
Românii scot sume uriașe din buzunare pentru acest produs tradițional spaniol. Costă până la 6.000 de lei dacă vrei să îl ai pe masa de Crăciun
Românii scot sume uriașe din buzunare pentru acest produs tradițional spaniol. Costă până la 6.000 de lei dacă vrei să îl ai pe masa de Crăciun

Românii scot sume uriașe din buzunare pentru acest produs tradițional spaniol. Dorința românilor de a se bucura și de a gusta produse tradiționale din diverse colțuri ale lumii cunoaște o creștere semnificativă. Acest apetit pentru gusturi inedite a condus la o tendință în rândul unora dintre noi de cheltui sume semnificative pentru a aduce în țară produse exclusiviste din alte țări. Să luăm drept exemplu acest produs, respectiv jamonul spaniol. Acesta poate atinge prețuri de până la 6.000 de lei.

Citește și: Noul Cod Urbanistic, reguli controversate! Legile care pot schimba fața Capitalei. Antonela Comșa: ” Trebuie să vă gândiți că tot ceea ce înseamnă bani investiți într-o construcție, înseamnă și taxe la buget, înseamnă locuri de muncă”

Ceea ce este remarcabil este faptul că această pasiune pentru produsele tradiționale nu se oprește doar la a le consuma, ci se extinde și la inițiative antreprenoriale în această direcție. O poveste de succes în acest sens este cea a doi români care, după o perioadă de 20 de ani petrecută în Spania, au decis să-și aducă cunoștințele și experiența în țara natală. Ei au pus bazele unei fabrici specializate în prepararea produselor tradiționale spaniole, aducând astfel un gust autentic și o experiență culinară deosebită pe piața locală.

Această inițiativă antreprenorială nu numai că adaugă valoare economiei locale, dar și diversifică opțiunile consumatorilor români în ceea ce privește selecția de produse tradiționale străine disponibile pe piața internă. De asemenea, marchează o schimbare notabilă în preferințele și obiceiurile de consum ale românilor.

„Sunt dispuşi românii să înlocuiască şoncul neaoş cu un jamon fin? Unii da, fiind diferenţa foarte mare de preţ. Jamonul e foarte special din cauza a ce mănâncă porcul… ghinde, 80%, iar proteina din ghindă este diferită de restul cerealelor, e foarte sănătos. Nu conţine colesterol, chiar e recomandat pentru diete”, a spus proprietarul fabricii.

Jamonul spaniol este special pentru că procesul de producție este destul de costisitor. Mucegaiul care apare pe bucata de jamon este, de obicei, curățat înainte de a fi livrat clienților.

În supermarket-urile din România se găsește cel mai des jamonul serrano, un tip de șuncă uscată, sărată și maturată, care costă în jur de 300 de lei. Un jamon iberico premium ajunge să coste şi 1.500 de euro.

„Spaniolii de când se trezesc, la micul dejun, mănâncă toast cu jamon cu roşii, foarte gustos”, a mai spus proprietarul fabricii.

De remarcat este faptul că anul acesta românii au consumat de patru ori mai mult jamon decât acum doi ani, acest produs făcându-și loc în preferințele culinare de la noi din țară. În luna decembrie, aproape de sărbători, cererea este de 20-25% mai mare decât în cealaltă perioadă a anului.

Citește și: Legătura neștiută dintre Florin Dumitrescu și noii jurați de la Chefi la cuțite. Ce mesaj neașteptat le-a transmis bucătarul