Românii se simt mai săraci faţă de anul trecut. Creşterea preţurilor la energie, principalul motiv de îngrijorare SONDAJ

Potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, în 2022 românii se simt mai săraci faţă de anul trecut. Creşterea preţurilor la energie reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru perioada următoare.

07 apr. 2022, 17:50
Românii se simt mai săraci faţă de anul trecut. Creşterea preţurilor la energie, principalul motiv de îngrijorare SONDAJ

Românii se simt mai săraci faţă de anul trecut, arată un sondal realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. De asemenea, aproape jumătate dintre cei care au participat la acest sondaj se tem că o vor duce şi mai rău în perioada următoare.

Românii se simt mai săraci faţă de anul trecut

Potrivit sondajului, 49,4% dintre respondenţi spun că situaţia financiară s-a înrăutăţit în 2022 faţă de anul trecut, 41,5% apreciază că situaţia lor financiară a rămas la fel şi  9,1% consideră că s-a îmbunătăţit.

Citeşte şi Lovitură devastatoare pentru românii cu rate. ROBOR a înregistrat o valoare record pentru ultimii nouă ani

De asemenea, 42,3% dintre români cred că o vor duce mai rău în viitor şi doar 28,3% se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se îmbunătăţească, în timp ce 29,3% nu preconizează că vor apărea modificări.

Întrebaţi dacă au schimbat bani la începutul lunii martie, pentru a avea valută în numerar în casă, 20% dintre respondenţi spun că au făcut asta, în contextul în care piaţa din România s-a confruntat cu o creştere a cererii de numerar de valută în primele zile de după izbucnirea conflictului armat din Ucraina.

Principalul motiv de îngrijorare pentru perioada următoare îl reprezintă creşterea preţurilor la energie pentru 24,7% dintre respondenţi, de trei ori mai mulţi decât cei care sunt preocupaţi că şi-ar putea pierde locul de muncă.

„Această îngrijorare este fundamentată în contextul în care cheltuielile cu locuinţa şi utilităţile au o pondere însemnată în bugetul românilor: 45,9% dintre respondenţi spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, în timp, ce doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puţin de 20% din venituri cheltuielilor locative. 35,6% dintre respondenţi spun că nu reuşesc în fiecare lună să-şi plătească facturile, iar dintre aceştia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună”, se precizează în comunicatul CEC Bank.

Pe lângă majorarea preţurilor la energie, românii se mai tem şi de riscul ca războiul din Ucraina să se extindă (19,8%). De asemenea, 16,3 % dintre români se tem în continuare de pandemia de coronavirus.  Creşterea inflaţiei şi impactul asupra veniturilor şi economiilor îi îngrijorează pe 13,2% dintre respondenţi, iar o potenţială penurie de alimente – pe 12,5% dintre ei.

Sondajul privind situaţia financiară a românilor a fost realizat de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna martie, pe un eşantion de aproape 1.400 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 60,3% dintre respondenţi sunt salariaţi, 44,2% au declarat venituri între 2.500 lei şi 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 46,9% – sub 2.500 de lei lunar, 38,1% dintre cei chestionaţi au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, 36% au studii superioare şi puţin peste 13% studii postuniversitare.

CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 50 de miliarde lei, la sfârşitul lui 2021. CEC Bank este o bancă universală care oferă o gamă completă de produse şi servicii persoanelor fizice, IMM-urilor şi corporaţiilor mari, prin multiple canale de distribuţie: unităţi bancare, reţele de ATM, internet banking, mobile banking şi magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse şi servicii bancare 100% online.

Citeşte şi Un nou val de scumpiri în România în perioada următoare. Avertismentul BNR