Românii şi bulgarii au liber la muncă în Germania

Germania a liberalizat piaţa muncii, de la 1 ianuarie 2012, pentru anumite categorii de lucrători proveniţi din România şi Bulgaria. Categoriile respective de lucrători sunt absolvenţii cu studii superioare, pentru activităţi corespunzătoare calificării lor; lucrătorii acceptaţi în sistemul de formare profesională în Germania şi lucrătorii sezonieri.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 15:56
Românii şi bulgarii au liber la muncă în Germania

„MAE apreciază că prin eliminarea restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa germană, pentru categoriile de lucrători menţionate, Executivul de la Berlin transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene”, susţine Ministerul român de Externe.

Germania a aplicat restricţii în domeniul accesului muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii germană, care, potrivit legislaţiei comunitare, pot fi aplicate pentru o perioadă de maximum 7 ani de la aderarea acestor ţări la UE. În cazul României şi Bulgariei, limitările impuse pe piaţa muncii mai pot fi menţinute până cel mai târziu la 1 ianuarie 2014.

Tratatul de aderare la UE prevede posibilitatea revizuirii restricţiilor impuse pe piaţa muncii până la 31 decembrie 2011, când ţările care încă menţin limitările trebuie să notifice Comisia Europeana în privinţa unei decizii.