Românii, speriaţi de războiul din Ucraina. Unul din doi se gândeşte să emigreze – SONDAJ

Mai mult de jumătate dintre români au luat în calcul să părăsească România după declanşarea războiului în Ucraina, iar 11% sunt de părere că războiul nu-i va afecta, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

12 mai 2022, 18:03
Românii, speriaţi de războiul din Ucraina. Unul din doi se gândeşte să emigreze – SONDAJ

Apropierea geografică a României de zona de desfăşurare a unui război militar îi face pe români să se gândească mai serios la cum arată siguranţa viitorului pentru ei, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs. În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiaţi ucraineni în România, 73% dintre respondenţi au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei şi pentru familiile lor să fie nevoiţi să îşi părăsească propria ţară în caz de război şi să ceară statut de refugiaţi într-o ţară vecină.

Citeşte şi: Mesaj emoţionant al unui comandant ucrainean, prins în uzina Azovstal, pentru Elon Musk: Ajută-ne să plecăm într-o ţară intermediară

Conform sondajului, de la declanşarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România. 12% dintre respondeţi aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia de la graniţa României, iar 11% sunt de părere că războiul din ţara vecină nu-i va afecta. Alţi 26% dintre respondenţi declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situaţia.

Citeşte şi: Soţia lui Volodimir Zelenski, atac virulent la adresa lui Putin. Olena Zelenska: „Rusia poartă război împotriva copiilor”

Românii care au răspuns că ar emigra au indicat ca principale motive dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa personală şi a familiei (24%), dorinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

Detinaţiile pe care le-ar alege românii ar fi Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% ar alege detinaţii precum Italia, SUA sau Australia.

În privinţa joburilor pe care le-ar putea ocupa în ţara în care ar emigra, aproape jumătate dintre ei s-ar reprofila, 31% ar căuta un job în acelaşi domeniu în care lucrează acum, pentru a-şi valorifica experienţa, iar 14% ar încerca să îşi păstreze jobul actual, datorită flexibilităţii de a lucra de oriunde.

„Salariile mai mari, numărul mare de oportunităţi de muncă şi condiţiile mai bune de trai i-au făcut pe români să aspire la un job în străinătate şi înainte de declanşarea războiului în Ucraina, dar tendinţa a fost accentuată după ridicarea restricţiilor de circulaţie. Sondajul ne arată că tot mai mulţi români iau în calcul posibilitatea emigrării, măcar ca opţiune de rezervă, ceea ce înseamnă că încep să se documenteze, să monitorizeze piaţa locurilor de muncă şi chiar să aplice la joburi din ţara care îi interesează. În prezent, peste 9% din volumul total de anunţuri de pe BestJobs sunt pentru poziţii în străinătate, iar ţările cu cea mai mare deschidere către candidaţii români corespund cu ţările vizate de aceştia. Mai exact, cele mai multe oferte de joburi vin din Germania, Franţa, Marea Britanie sau Olanda”, spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai pe un eşantion de 1.054 utilizatori de internet din România.