Românii stabiliţi în Ungaria au revenit în ţară pentru a vota în localităţi de graniţă

Unii români care s-au mutat în Ungaria au revenit în ţară, duminică, pentru a vota în localităţile de lângă graniţă, câteva zeci de persoane votând astfel pe listele speciale de la secţia de votare din Turnu.

RomaniaTV.net
29 iul. 2012, 14:02
Românii stabiliţi în Ungaria au revenit în ţară pentru a vota în localităţi de graniţă

În localitatea arădeană Turnu, unde există un punct de trecere a frontierei, până la ora 14.00 votaseră pe listele speciale peste 30 de români care locuiesc în oraşul ungar Batania, aflat la şase kilometri de graniţă.

Unii au trecut graniţa cu bicicleta pentru a merge la secţia de votare, în timp ce alţii s-au organizat în grupuri mici şi au venit cu maşini.

„Am venit cu bicicleta, am zis că vin la vot şi mai beau o bere în ţară, că nu am fost de câteva luni. Vorba aceea, românul oriunde ar merge, sângele apă nu se face. E ţara mea şi parcă îmi pare rău că am plecat din ea. Inimă şi rea şi bună ca a românului nu există”, a declarat un român stabilit în Batania, Dorinel Gheorghe Petrescu.

„Având în vedere că secţia de votare din Turnu este cea mai apropiată din zona transfrontalieră cu Ungaria, multe persoane din Batania s-au prezentat la această secţie pentru a-şi exercita dreptul de vot. Avem peste 30, iar spre seară, când se răcoreşte, ne aşteptăm să vină mai mulţi”, a declarat Medieş Mariana, preşedintele secţiei de votare.

În Batania trăieşte o comunitate de peste patru sute de români, majoritatea din judeţul Arad, care şi-au cumpărat case în ultimii cinci ani. Cei mai mulţi dintre ei lucrează în continuare în Arad, în special în fabrici din apropiere de graniţă, astfel că fac zilnic naveta.