Românii sunt cei mai săraci din Europa. 1,5 milioane de oameni trăiesc cu mai puţin de cinci euro pe zi

Românii sunt cele mai sărace persoane din Europa. Aproape 10% din populaţia ţării este nevoită să supravieţuiască lunar cu mai puţin de 25 de lei pe zi, în jur de 5 euro. Această sumă este de şase ori mai mică decât cea pe care o câştigă, în medie, cei mai săraci europeni.

06 nov. 2021, 16:34
Românii sunt cei mai săraci din Europa. 1,5 milioane de oameni trăiesc cu mai puţin de cinci euro pe zi
foto: cvlpress.ro

Românii sunt cei mai săraci din Europa. Potrivit statisticilor, aproape 1,5 milioane de persoane trăiesc cu mai puţin de cinci euro pe zi. Cu această sumă îşi pot cumpăra o jumătate de kilogram de carne de porc, un litru de ulei, o pâine și doi litri de apă.

Cu toate că sunt angajaţi, mulţi dintre români nu îşi permit să aibă un trai decent.

„Vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur și simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt considerați șomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic.

Ei sunt nevoiți să se descurce, lunar, cu mai puțin de 650 de lei. Și, deși unii sunt angajați, nu își permit un trai decent.

Vorbim în cel mai rău caz de persoane salariate, în care ai tatăl care lucrează pe salariul minim pe economie, sau poate pe un part time, deci pe jumătate de normă, dar are în întreținere soție și copii, și atunci evident că suma care revine este foarte mică”, a declarat Victoria Stoiciu, expert Fundația Friedrich Ebert România, conform Digi24.

Citeşte şi: Gabriela Firea: România este în agonie! Sărăcia se reinstalează rapid și, dramatic, mușcă și din clasa de mijloc!

Românii sunt cei mai săraci din Europa. Avertismentul analiştilor economici: „Este o accentuare a sărăciei în România”

Cei mai săraci români au venituri de şase ori mai mai mici, comparativ cu media europeană. De pildă, în Portugalia, o persoană din această categorie câştigă 450 de euro lunar, adică aproape 2.200 de lei.

Chiar şi Bulgaria stă mai bine decât România în acest stop. Vecinii bulgari câștigă cu 20 de euro mai mult.

„Este o accentuare a sărăciei în România, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluții pentru ca acești oameni să poată să fie pregătiți pentru meserii mai bine plătite. Sunt foarte multe orașe, comune, localități rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE. Sunt condamnați la sărăcie într-o țară în care, cel puțin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic față de acum 20 de ani”, a explicat Adrian Negrescu, economist, potrivit sursei citate.

Cât despre salariul minim pe eocnomie, România rămâne la coada clasamentului în UE şi la acest capitol. Aproape unu din trei angajați încasează, lunar, mai puțin de 1.400 de lei.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu susţine adoptarea legii în Parlament: Certificatul verde este o prioritate şi pentru români!