Românii sunt invitaţi să voteze pentru cântecele româneşti ce vor fi incluse în prima Carte de Cântece a UE

Toţi românii sunt invitaţi să voteze în perioada 16 august - 16 septembrie pentru cele şase cântece care vor reprezenta România în prima Carte de Cântece a Uniunii Europene (EU Songbook). Până în prezent 65.000 de persoane din 26 state şi-au votat favoritele. România este a 27-a ţara a Uniunii Europene care votează, informează organizatoarea evenimentului, organizaţia European Union Songbook, pe site-ul său.
Filip Stan
16 aug. 2019, 07:48
Românii sunt invitaţi să voteze pentru cântecele româneşti ce vor fi incluse în prima Carte de Cântece a UE

Cântăreţii de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la trei conservatoare – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică Gheorghe Dima˜ din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, au nominalizat 54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele.

Printre cele 54 de cântece româneşti nominalizate pentru care românii pot vota, se află unele tradiţionale precum „Ciocârlia”, „Aseară ţi-am luat basma” sau „Somnoroase păsărele” pe versuri de Mihai Eminescu, dar şi unele contemporane precum „Amintire cu haiduci” de Vali Sterian şi „Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.

Au fost decise şase categorii de cântece de către 17 academii din 14 state membre: Cântece de dragoste˜, Natură şi Anotimpuri˜, Libertate şi Pace, Cântece Populare˜, Cântece despre credinţ㘠şi Cântece pentru copii˜.

Iubitorii de muzică din România vor putea decide care sunt cele şase cântece care ar trebui să reprezinte România în EU Songbook. Votul se face online in limba romană pe site-ul www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română. Lista de votare este tradusă în 24 de limbi.

După votul pentru cântecele româneşti, ultimul vot pentru cântece va avea loc în Italia unde de asemenea studenţi, profesori şi membri ai corurilor au nominalizat cântece din tezaurele naţionale.

Când cele 27 de sesiuni naţionale de votare vor fi încheiate, cele 162 de cântece vor fi identificate. Redactorul muzical Francesco Cali din Italia va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleza de către traducători de versuri calificaţi.

Cartea de Cântece a UE este un proiect de pionierat iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxellesul. Organizaţia European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi şi un italian.

Prima ediţie a Cărţii de Cântece a UE este prevăzut să fie publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020: 162 de cântece tipărite în limba originală şi în traducere engleză. În eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit ca finanţare pentru o a doua versiune, în toate cele 24 de limbi europene, în aşa fel încât cu toţii, indiferent de cunoaşterea limbii engleze, vor putea cânta şi înţelege versurile.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”