Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste reguli în 2021. Se dau amenzi şi de 20.000 de lei

Garda de Mediu a anunţat că în 2021 vor aplica amenzi record din cauza frunzelor are vor fi arse în aşa zisa "curăţenie de primăvară".

03 mart. 2021, 22:39
Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste reguli în 2021. Se dau amenzi şi de 20.000 de lei

Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste reguli în 2021. De altfel, actul normativ care prevede sancționarea pentru această activitate a intrat în vigoare din februarie 2021.

Românii trebuie să aibă mare grijă la aceste reguli în 2021. Se dau amenzi şi de 20.000 de lei

Reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului. De aceea, din acest an activitatea este interzisă, iar cei care o practică sunt amendați.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au explicat că persoanele fizice care vor fi prinse practicând arderea frunzelor va primi o amendă de la 400 la 800 de lei. În ceea ce privește persoanele juridice, aici sumele cresc simțitor, amenda fiind de la 10 mii de lei la 20 de mii de lei.

Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.

Un alt act normativ prevede sancțiuni mai mari pentru incendierea voluntară a vegetației, a miriștilor sau utilizarea focului deschis în zone care pot fi afectate de arderea necontrolată.

Astfel se interzice:
-utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili și alte construcții și obiecte care pot și afectate de o ardere necontrolată;
-utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepţia locurilor special amenajate:
-folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice;
-a se lăsa la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte surse de foc care prin joacă pot provoca incendii;
-arderea materialului de orice natură pe vânt;
-pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului;

Recomandăm ca distanţele minime la care se poate face focul să fie la: 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile etc.); 50 m faţă de materiale combustibile sau clădiri; 100 m faţă de lanuri şi depozite furajere; 200 m faţă de liziera pădurii.”

Cetăţenii au nevoie de autorizaţie pentru arderea deșeurilor

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la primărie şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, potrivit legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Citeşte şi: Amenzi de peste 2 milioane lei de la ANRE pentru Hidroelectrica, Electrica, E.ON şi ENEL pentru practicile privind liberalizarea pieţei