Românii trebuie să arunce separat la gunoi fructele şi legumele. Amenzi de 400 de lei pentru cine nu respectă

De la 1 ianuarie 2021, românii vor fi obligați să arunce separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate. Cine nu respectă regulile va fi amendat cu minimum 400 de lei, conform Digi24.

17 aug. 2020, 07:35
Românii trebuie să arunce separat la gunoi fructele şi legumele. Amenzi de 400 de lei pentru cine nu respectă

De la 1 ianuarie, românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate, de exemplu, așa cum se întâmplă acum cu hârtia și plasticul. Cei care nu respectă regulile vor fi amendați cu până la 20 de mii de lei. Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București, din cauză că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.

Parlamentarii vor ca în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de carne de exemplu și să fie colectate separat, ca hârtia și plasticul. Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat! Cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale. Oamenii sunt sceptici, mai ales pentru că nici regulile actuale nu prea sunt respectate.

Ca să poată fi aplicată de la 1 ianuarie, fiecare județ trebuia să aibă cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar insuficiente. Bucureștiul n-are una. Ilfovul n-are. În bazinul legumicol Vidra, unde an de an ajung la gunoi tone de produse alterate, o stație funcțională este promisă în decembrie.

„Acest termen, 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic. România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație”, declară Dan Ceaușescu, director societate de salubrizare, pentru Digi 24.

Citeşte şi Ministrul Mediului cere amenzi pentru cei care hrănesc animale sălbatice: ursul nu e un animal de companie