Românii vând la negru voucherele de vacanţă. Cât costă şi care sunt riscurile

Românii au început să vândă la negru voucherele de vacanţă. Aceştia riscă amenzi uriaşe dacă sunt prinşi. 

RomaniaTV.net
11 feb. 2020, 17:30
Românii vând la negru voucherele de vacanţă. Cât costă şi care sunt riscurile

Peste un milion de români primesc vouchere de vacanță, însă nu toți vor să meargă la mare sau la munte așa că încearcă să le vândă pe internet. De exemplu, un bărbat din Târgu Jiu vrea 1000 de lei pe tichetul mamei sale, în loc de 1450 cât valorează.

Cei care sunt tentaţi să cumpere sau să vândă aceste vouchere pot primi o amendă de până la 27.000 de lei, iar hotelul sau pensiunea care acceptă turiști chiar și dacă titularul tichetului nu este prezent, poate fi sancționată cu peste 13.000 de lei.

Cu toate acestea, unii hotelieri riscă şi cumpără vouchere sub preț, după care le decontează la stat, la valorea reală. În prezent patru administratori din Prahova sunt cercetați pentru evaziune fiscală, înșelăciune, fals în înscrisuri și constituire de grup infracțional, potrivit stirileprotv.ro. 

Tichetele de vacanță se pot folosi doar pe teritoriul țării.

Modul de acordare a voucherelor de vacanță și valoarea acestora se schimbă radical

Vor fi introduse voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon. Angajaţii pot opta pentru o singură variantă de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute legal, vor fi sancţionate cu amenzi de peste 50.000 de lei şi interzicerea pentru doi ani a acceptării acestor vouchere.

Un angajat poate primi în fiecare an, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei sau vouchere care pot fi utilizate în extrasezon în valoare de 2.080 de lei. Aceștia trebuie să își exprime opțiunea cu privire la varianta de tichete pe care o doresc până la data de 1 noiembrie a fiecărui an.

Noile vouchere nu vor putea fi folosite pentru achiziționarea online a pachetelor de servicii turistice. Excepție vor face cazurile în care unitatea afiliată implementează procese și proceduri operaționale pentru identificarea acestora în momentul efectuării plății.

Citeşte şi Vouchere de vacanţă 2020. Bogdan Trif spune că ar putea fi eliminate: Aceasta a fost intenţia PNL-ului de la început