Românii vor avea încă două zile de sărbătoare. Vezi când vor fi acestea

Credincioșii ortodocși vor avea încă două zile de sărbătoare anul viitor, zile care vor fi prăznuite una după alta în luna mai.

RomaniaTV.net
20 iul. 2016, 07:50
Românii vor avea încă două zile de sărbătoare. Vezi când vor fi acestea

Astfel, în calendarul creștin-ortodox vor apărea încă patru sfinți, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul sfinților a patru personalități reprezentative ale vieții duhovnicești românești din secolul al XVIII-lea, scrie a1.ro.

Este vorba despre Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei (1719-1778) și Cuvioșii Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei (sec. XVIII). Aceștia au fost canonizați, având datele de prăznuire la 15 mai, respectiv, 16 mai.

Citeşte şi În ce zile o să pice Paştele şi 1 Mai în 2017

Mitropolitul Iacob Putneanul s-a născut la 20 ianuarie 1719 în Bucovina. El se remarcă în timpul activității sale prin tipărirea de cărți bisericești, un aspect esențial în contextul în care anul 2016 este an omagial și al tipografiilor bisericești în Biserica Ortodoxă Română.

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. În toamna anului 1753, Cuviosul Sila a fost numit stareț de către mitropolitul Moldovei, Sfântul Iacob Putneanul.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râșca.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot. S-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan.