Românii vor plăti impozite mai mari pentru apartamente în 2024. Urmează cea mai mare creștere din ultimii ani

Începând din 2024, românii vor plăti impozite mai mari pentru apartamente terenuri și mașini. Creșterea va fi de aproape 14%, cât a fost inflația pe anul trecut.

03 oct. 2023, 17:59
Românii vor plăti impozite mai mari pentru apartamente în 2024. Urmează cea mai mare creștere din ultimii ani
Impozite și taxe mai mari pentru români de la 1 ianuarie 2024

Impozite mai mari pentru români. Codul Fiscal prevede ca taxele și impozitele locale să fie indexate cu rata inflației de pe anul fiscal precedent, ceea ce înseamnă că pentru 2024 este așteătată o majorare a taxelor și impozitelor cu 13,8%, adică rata inflației din 2022. Este cea mai mare creștere din ultimii ani.

Citește și: Ce taxe şi impozite vor creşte de la 1 ianuarie 2024. Câţi bani în plus vor scoate românii din buzunare

Impozite mai mari pentru case, mașini sau terenuri. Până și locurile de parcare vor fi mai scumpe. Pentru o garsonieră, impozitul va crește de la 144 de lei, la 164 de lei pe an. Pentru un apartament cu două camere, taxele vor fi cu 30 de lei mai mari, adică 220 de leo, iar pentru unul cu 3 camere, peste 330 de lei pe an.

Proprietarii de mașini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 cm cubi vor achita aproape 60 de lei, iar pentru autoturismele de 2.000 cm cubi, impozitul va ajunge la 250 de leo. Șoferii cu mașini puternice vor plăti apropae 3.000 de lei pe an.

Citește și: Afaceriștii și economiștii români au început ofensiva. Cum reușesc multinaționalele să NU plătească impozite și de ce „Ordonanța Austerității” NU va avea succes | EXCLUSIV

Un loc de parcare de reședință va fi mai scump de la anul, tot cu 14%. Va costa aproximativ 350 de leo, la priferia Capitalei, și circa 700 de lei, în zona centrală. Amintim că cei ce scapă de obligațiile fiscale în primele trei luni ale anului, va scăpa mai ieftin cu 10%.

Creșterile de taxe și impozite sunt adoptate la nivel local, și cum este nevoie de mai mulți bani la buget, e de așteptat ca în toate localitățile să se întâmple asta.

Cu toate astea, economiștii sunt de părere că majorărie nu acoperă neapărat găurile din buget și că pe măsură ce taxele și impozitele cresc, gradul de colectare pentru aceste cintribuții scade, scrie observatornews.ro.