Românii vor plăti medicul de familie începând cu 1 februarie 2024. Cât va costa o consultație

Începând cu 1 februarie 2024, consultațiile la medicul de familie vor fi contra cost. Decizia radicală vine în urma prostestelor medicilor de familie și a faptului că statul nu mai are bani să îi plătească pe aceștia.

23 ian. 2024, 09:47
Românii vor plăti medicul de familie începând cu 1 februarie 2024. Cât va costa o consultație
Românii vor plăti medicul de familie începând cu 1 februarie 2024. Cât va costa o consultație

Începând cu 1 februarie 2024, consultul la medicul de familie va fi taxat. Hotărârea drastică a fost luată în urma tensiunilor dintre medicii de familie, specialiștii din ambulatorii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Citește și: Salarii 2024. Cât va primi de la CNAS un medic de familie sau un medic de ambulator pentru fiecare pacient și fiecare serviciu

Românii vor plăti medicul de familie începând cu 1 februarie 2024

Sistemul de sănătate din România a trecut printr-o serie de probleme financiare ce abia acum își arată urmările grave. Medicii sunt nemulțumiți de tarifele decontate de CNAS, care în prezent se ridică la 30 de lei pentru o consultație, cu un plan de reducere la sub 20 de lei, în contextul crizei economice. Această situație a dus la proteste ale specialiștilor și la plângeri nenumărate.

Această schimbare va lovi direct în pacienți, care vor fi nevoiți să plătească pentru fiecare consultație. Se estimează că o consultație la medicul de familie ar putea costa cel puțin 40 de lei, în timp ce o vizită la un specialist din ambulatoriu ar putea ajunge la 50 de lei sau mai mult.

Medicii de familie și specialiștii din ambulatorii au exprimat nemulțumirea față de tarifele actuale și refuză să încheie acte adiționale cu CNAS. Ei solicită majorări ale tarifelor și amenință cu introducerea plăților directe de la pacienți. Există discuții despre posibile suplimente financiare pentru medici din partea Guvernului, în urma unei rectificări bugetare sau a unui memorandum. Cu toate acestea, aceste măsuri ar putea întârzia, lăsând tarifele neschimbate pentru o perioadă.

CNAS și Guvernul sunt în căutarea unor soluții pentru a evita escaladarea situației, deși medicii de familie și specialiștii din ambulatorii au anunțat noi proteste, cerând condiții mai bune și tarife echitabile.

Această schimbare reprezintă o povară financiară suplimentară pentru cetățenii români, care vor trebui să suporte costurile consultațiilor medicale. Pacienții exprimă îngrijorare și frustrare față de aceste schimbări, temându-se de accesul redus la servicii medicale de bază, ba chiar există temerea că taxarea consultațiilor va avea un impact negativ asupra sănătății publice, cu posibile efecte pe termen lung.

Medicii de familie și specialiștii din ambulatorii au programat întâlniri cu CNAS și Guvernul pentru a discuta posibile soluții și a evita destabilizarea gravă a sistemului de sănătate. Se discută diverse scenarii pentru a aborda această criză, inclusiv majorări de tarife sau subvenții guvernamentale.

Citește și: Salariul ireal pe care îl câștigă un medic de familie în România, în 2023! Suma este mai mică decât cea pe care o câștigă o româncă ce lucrează ca hostess într-un club de noapte din Italia