Românii vor putea depune solicitări online, semnate electronic, către toate instituţiile din ţară

Publicat: Luni, 30 Martie 2020 21:30 // Actualizat: Luni, 30 Martie 2020 21:30 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul aprobat luni, 30 martie, printr-o Ordonanță de Urgență, măsuri care vor permite utilizarea înscrisurilor în formă electronică atât pentru comunicarea în format digital între autoritățile și instituțiile statului, cât și între acestea și persoanele fizice și juridice, precum și asigurarea desfășurării unor procese vitale ale statului prin implementarea mijloacelor informatice și de comunicații securizate.

Prin urmare, cetățenii vor putea depunde solicitări online, semnate electronic, către toate instituțiile publice, iar instituțiile publice vor fi obligate să accepte documentele semante electronic, a declarat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. 

Citește și: Persoanele confirmate cu coronavirus vor beneficia de îngrijire medicală indiferent dacă nu au asigurare medicală

Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României a anunțat mai multe măsuri care au fost adoptate în cadrul ședinței de Guvern. Prin urmare:

  • Pot fi utlilizate la nivel autoritățile și instituțiilor publice semnătura electronică și documentele electronice. Actele emise în format electronic de autoritățile și instituțiile vor fi semnate cu semnătură electronică calificată și vor fi asimilate înscrisurilor oficiale, astfel cum sunt acestea definite de lege.
  • Din momentul în care actul normativ intră în vigoare, autoritățile și instituțiile publice au obligația primirii înscrisurilor semnate cu semnătură electronic, fiecare instituție urmând să stabilească tipul de semnătură electronică aplicabilă pentru utilizarea de către persoanele fizice sau juridice a unui serviciu disponibil online prestat de respectiva autoritate/instituție. În vederea primirii documentelor electronice, autoritățile și instituțiile publice vor pune la dispoziție portaluri proprii, vor utiliza astfel de instrumente puse la dispoziție de către terți sau vor utiliza poșta electronică.
  • Noile reglementări vor permite desfășurarea în format digital a proceselor vitale funcționării statului, precum procesul legislativ exercitat de către Parlamentul României și procesul executiv exercitat de către Guvernul României.


”Într-o ordonanță de urgență de doar 6 articole, Guvernul Orban a adoptat cea mai importantă măsură în domeniul digitalizaării din ultimii ani. Aceste lucru este fără dubiu, întrucât de astăzi sau de la momentul publicării OUG in Monitorul Oficial, cetățenii (...) vor putea să depună solicitări către toate instituțiile publice online semnate electronic. Vor avea această posibilitate” , a declarat Sabin Sărmaș.

”Mai mult de atât, pe lângă obligația instituțiilor publice de a accepta documente semnate electronic, acestea vor avea și obligația de a furniza răspunsuri la aceste cereri tot în format electronic, astfel încât să ne asigurăm că va exista un lanț absolut continuu al documentelor care nu vor mai circula de acum pe hârtie, ci în format electronic” , a continuat acesta.

”Nu în ultimul rând, pentru acele instituții care din păcate nu au reușit să ajungă la un grad de tehnologizare suficient au la dispoziție posibilitatea de a primi documente în forma electronic prin email, urmând ca în cel mai scurt timp să le oferim tot sprijinul prin Autoritatea pentru Digitalizarea României în vederea automatizrii acestui flux de primire a documentelor." , a încheiat Sabin Sărmaș.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus Romania
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8426
RON
30 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H