Cei 800 de lei reprezintă un sprijin acordat românilor prin programul guvernamental de vouchere (tichete) de vacanță.
Banii se acordă bugetarilor, dar și, opțional, angajaților din mediul privat. Pot fi folosiți doar pentru vacanțe în România și acoperă jumătate dintr-un pachet turistic de cel puțin 1.600 de lei., adică 800 de lei. Beneficiarul contribuie cu jumătate din sumă.
Prin demersul de acordare a tichetelor electronice de vacanță, statul continuă programul de stimulare a turismului intern. prin acordarea unui ajutor de 800 de lei, sub forma unor tichete electronice de vacanță.
Pentru a beneficia de sprijinul de 800 de lei, românii trebuie să respecte anumite condiții stricte, ce au ca scop prevenirea abuzurilor.
Astfel, în premieră pentru acest program, beneficiarii sunt obligați să completeze o declarație pe propria răspundere, prin care se angajează să respecte toate condițiile programului și să achite diferența de preț din surse proprii, notează capital.
De asemenea, toate tranzacțiile vor fi monitorizate prin sistemul electronic e-Factura, ceea ce crește gradul de transparență legate de cheltuirea fondurilor publice.
Majoritatea beneficiarilor sunt angajații din domeniile bugetare – administrație publică, educație, sănătate, ordine publică -, în cazul cărora voucherele vor fi distribuite prin instituțiile angajatoare, mai notează sursa citată.
Pentru salariații din privat, tichetele de vacanță în valoare de 800 de lei se acordă numai dacă angajatorul dorește asta. O firmă care alege să le ofere beneficiază de facilități fiscale: nu se aplică taxe salariale în limita a șase salarii minime brute anual per angajat.
Pentru a primi voucherele, angajatul trebuie să aibă un contract de muncă activ și să nu se afle în concediu fără plată în perioada acordării. Tichetele pot fi utilizate doar pe teritoriul României și sunt valabile timp de un an de la emitere. Acestea pot acoperi costurile pentru cazare, mese, servicii turistice și pachete all-inclusive, însă numai în unități sau prin agenții turistice autorizate.
Sprijinul oferit de stat nu este impozitat pentru angajații din sectorul public, fiind considerat un beneficiu social. În privat, scutirea de taxe se aplică doar în limita valorii specificate de lege. De asemenea, voucherele sunt nominale, netransferabile și nu pot fi utilizate de alte persoane.