Romanița Iovan și fiul ei au urcat pe Munții Apuseni să-l comemoreze pe Adrian Iovan, la nouă ani de la tragedie. „Noi mergem și cu colivă, acolo, sus. Preoții vin și slujesc și le sfințesc”

Romanița Ivan și fiul ei au urcat pe Munții Apuseni să-l comemoreze pe Adrian Iovan, la nouă ani de când pilotul a trecut în neființă. Albert, fiul creatoarei de modă și al pilotului, e bucuros că în acest mod poate să-i țină vie amintirea tatălui mort în tragicul accident.

17 ian. 2023, 16:28
Romanița Iovan și fiul ei au urcat pe Munții Apuseni să-l comemoreze pe Adrian Iovan, la nouă ani de la tragedie. „Noi mergem și cu colivă, acolo, sus. Preoții vin și slujesc și le sfințesc”

Alături de Romanița Iovan și Albert a urcat pe munte și un grup care s-a format în acești ani de când Adrian Iovan nu mai e. Au ales să-l comemoreze în acest fel, cu o săptămână înainte să se împlinească nouă ani de la teribilul accident.

„Este al 9-lea an și, de obicei, am respectat data, în sensul să mergem înainte. Data de 20 ianuarie pica anul acesta vineri și atunci am hotărât să venim înainte. Altfel, trebuia să urcăm pe data de 21 ianuarie. Așa am făcut aproape în fiecare an. De 9 ani urcăm, dar nu este a 9-a oară, pentru că noi am fost și la 40 de zile și la 6 luni, în vara anului 2014, când s-a întâmplat incidentul…

Deci, practic, am urcat până acum de 10 ori. Am urcat prima dată la 40 de zile și după care la 6 luni și apoi în următorii ani la exact, înainte de a se împlini anii, înainte de 20. La anul, în 2024, data de 20 ianuarie se nimerește chiar sâmbătă când urcăm”, a declarat Romanița Iovan.

Albert e bucuros că în acest fel poate să-i țină vie în memoria colectivă amintirea lui Adrian Iovan. „Albert este înconjurat de prietenii lui Adrian și de familia lui Adrian. Și, cu cât conștientizează mai mult faptul că prin această comemorare a tatălui lui reușește să îi țină vie amintirea în memoria colectivă, este esențială asta. Se bucură că poate să facă ceva în acest sens. Și cred că este esențial ca toți prietenii, cei care au alcătuit nucleul acum 9 ani, să își mențină această legătură cu Albert, în timp”, a mai spus Romanița pentru Viva.

Creatoarea de modă a dezvăluit că în fiecare an este diferit, există o emoție unică care nu se repetă. „De obicei, pe Vârful Petreasa și în zona aceasta, inclusiv în Horea, pentru că noi din Comuna Horea urcăm, este zăpadă. Și sunt cam 10 km până sus pe Vârful Petreasa. Și, de obicei, în zonă zăpada este aproape de un metru. Acum, cred că a avut 30 de centimetri, iar soarele ne-a urmărit de fiecare dată. Chiar dacă înainte cu o zi era ceață, era înnorat, în momentul în care ne trezim sâmbătă, vedem cum soarele este sus pe cer. Iar peisajul este mirific. Este o zonă extraordinară!”.

Citește și Romaniţa Iovan a câştigat la Loto de Revelion. „E ca un fel de porte-bonheur. Nu contează suma”

Familia lui Adrian Iovan a urcat pe munte cu vin, colaci, colivă și cu preoți și au respectat tradițiile. „Noi mergem și cu colivă, acolo, sus. Preoții vin și slujesc și le sfințesc. Comemorarea este corespunzătoare și conformă cu tradițiile și, de aceea, mergem și cu colaci, cu colivă, cu vin. Pentru că trebuie să îi dai preotului cu lumânări. Iar moții sunt extraordinari, de o mare omenie. Practic, fără ei noi nu reușim să facem lucrurile acestea; nici troița care a fost făcută acolo, special de moți și tablourile cu norișori, care au fost aduse de noi… Aviatorii pot vedea norii de sus în jos, nu cum vedem noi de jos în sus. Și Adrian a făcut imaginile acestea pe care eu, la un moment dat, le-am transformat în tablouri și i-am făcut o expoziție, acum mulți ani, când era soțul meu. Și am păstrat tablourile acestea. Și am hotărât să le multiplicăm și să le ducem sus acum 9 ani, chiar după ce s-a făcut troița.

Ideea este că acest nucleu, acest colectiv de prieteni și de familie, îmbrățișați de moții din zonă, inclusiv de primar și viceprimar, care sunt trup și suflet pentru ceea ce se întâmplă, ne-au fost alături mereu. A fost făcut acest drum, ‘Drumul lui Iovan’. De jos până sus este asfaltat până la o platformă, unde noi lăsăm mașinile și de unde mergem pe jos. Avem niște obiceiuri pe care le respectăm și ne confruntăm cu situații speciale de fiecare dată. Ne bucurăm că e altfel, dar e acest soare care ne alină sufletele și ne ocrotește, ca să putem să urcăm. De data aceasta nu a fost așa mare zăpada și tot a fost frumos”, a mai spus Romanița.

Citește și Cum a scăpat Romanița Iovan de 24 de kilograme în doar șase luni. Trucul la care apelează creatoarea de modă în fiecare dimineață