Românul Adrian Ghenie a vândut un tablou cu peste 6 milioane de euro. Lucrarea înfăţişează unul dintre cele mai sofisticate portrete ale lui Darwin

Tabloul “The Death of Charles Darwin”, ulei pe pânză realizat de Adrian Ghenie în anul 2013, a fost adjudecat, recent, la Sotheby’s Hong Kong, pentru 6.097.000 de euro, informează News.ro.

12 oct. 2021, 16:47
Românul Adrian Ghenie a vândut un tablou cu peste 6 milioane de euro. Lucrarea înfăţişează unul dintre cele mai sofisticate portrete ale lui Darwin

Adrian Ghenie este un pictor care ştie să creeze suspans, să dirijeze scena şi, de asemenea, să provoace în privitor, acel amestec magic de anxietate şi aşteptare pe care îl doresc atât de mulţi artişti şi doar câţiva ştiu„, este descrierea din catalog.

Lucrarea românului se numără printre cele mai sofisticate portrete ale fondatorului teoriei evoluţioniste.

În lucrările sale, Ghenie explorează ideea de „sine” şi de identitate, incluzând figuri istorice precum Adolf Hitler, Vladimir Lenin şi Vincent Van Gogh. Totodată, Ghenie este interesat de moştenirea lui Darwin, ca declanşator al unei schimbări de paradigmă în istorie. Criticul şi curatorul Mark Gisbourne explică: „Pentru Ghenie, faimosul om de ştiinţă britanic reprezintă o altă mare figură înainte şi după: este o viziune asupra lumii înainte de Darwin şi o alta după el„.

Într-un interviu cu istoricul de artă şi curatorul Magda Radu, Ghenie descria: „Marx a venit de la Darwin. Mişcarea Eugenetică engleză a venit de la Darwin, iar mişcarea Eugenetică a condus la darwinismul ştiinţific şi de aici la nazism. Ideea că există o lume materială şi nimic altceva şi că lucrurile sunt produsul evoluţiei, a fost esenţială pentru marxism. Acolo, totul este faptic; nimic nu este transcendental. Şi pentru nazişti, supravieţuirea celui mai potrivit, a rasei supreme – acestea au fost ingredientele pe care s-a bazat ideologia lor. Şi eliminarea celei mai slabe verigi, care le-a alimentat doctrina rasistă şi antisemită”.

Citeste si Şicane între miliardarii lumii! Elon Musk, ironii la adresa lui Jeff Bezos după ce l-a depășit în topul celor mai bogați oameni din lume

În 2011 a fost prima dată când Ghenie a inclus chipul lui Darwin în lucrările sale, înfăţişându-se purtând o mască a lui Darwin în lucrarea „Self-Portrait as Charles Darwin„.

Ulterior, artistul l-a reprezentat pe evoluţionistul britanic în diferite momente ale vieţii sale, inclusiv în „Charles Darwin as a Young Man” (2013), „Charles Darwin at the Age of 40” (2014) şi „Charles Darwin at the Age of 75” (2014). În ciuda estompării texturate a chipului din „The Death of Charles Darwin„, bărbatul este recunoscut drept Darwin după barba lui plină, redată ca un fum.

Născut în Baia Mare, în 1977, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena şi Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca şi, în 2005, a înfiinţat galeria Plan B.

Citeste si Un tânăr de 25 de ani susţine că s-a născut pe Marte şi că aşa-numiţii „copii indigo” ar fi, de fapt, marţieni. Care este misiunea extratereştrilor pe Pământ