Românul care a lăsat viața la oraș pentru a trăi cu o haită de husky în munți, de dragul patrupezilor

Dab Sabău este românul care a ales să se mute departe de oraș în Munții Poiana Ruscă alături de câinii săi, pentru a le oferi adevărata liberate.

07 dec. 2022, 13:23

Românul a renunțat la viața de la oraș pentru a trăi împreună cu haita lui de câini, într-unul dintre cele mai retrase sate din România, și annume Vadu Dobrii. Poziționat la 50 de kilometri de Hunedoara, satul din comuna Bunila este printre cele mai izolate așezări din vest, potrivit adevarul.ro.

Iarna, viscolul este aprig în zona unde o mare parte din case au rămas fără locuitori. Drumurile de pământ, care înainte deserveau minelor de fier și exploatărilor forestiere care alimentau uzinele din Hunedoara, devin impracticabile atunci când ninge. Cu zeci de ani în urmă, satul avea peste 200 de locuitori, iar acum populația este alcătuită din 10-12 oameni sau chiar mai puțini dacă iarna este foarte grea.

În acest loc pustiit cel care se bucură cu adevărat de venirea iernii este Dan, românul care și-a luat prietenii blănoși, din rasa husky, și a părăsit orașul pentru totdeauna.

Citește și: Cum își arată un câine iubirea față de stăpân: „Ne înțeleg în moduri în care alte animale nu o pot face”

„M-am mutat aici, în urmă cu vreo patru ani, din Deva, împreună cu câinii mei Thea și Thor, pentru că am vrut să se bucure de libertatea pe care la oraș, oricât de mult aș fi vrut să le-o ofer nu se compară cu ce am găsit aici. Am renunțat la viața de la oraș, pentru adevărata libertate, pe care am găsit-o aici, în munți”, spune Dan.

Românul este fost alpinist de călătorii în natură și a cumpărat o casă bătrânească în Vadu Dobrii, loc în care a ales să se mute permanent. El mai vizitase locurile în timpul unor călătorii în munți, cu bicicleta.

Familia de câini s-a mărit și a devenit o adevărată haită formată din cinci pui abia născuți și șase adulți. Dan îi crește în gospodăria lui pe care o părăsește extrem de rar. El mai crește și iepuri, are o livadă de pruni și meri, coace pâine în curte și își îngrijește patrupezii.

Cea mai mare probelemă rămâne drumul. Bărbatul spune că a „făcut petiții, împreună cu ceilalți oameni din sat, pentru ca măcar unul din drumuri să fie modernizat, ca să poată circula pe el în orice anotimp”.

Dan își înhamă câinii la sanie atunci când ninge și pleacă cu ei prin pădurile în care trăiesc sălbăticiuni, pe drumurile care leagă zona de celelalte sate. Când s-a mutat aici a renunțat la locul de muncă și s-a dedicat animalelor.

Citește și: „Criza, un fleac!”. Cine este românul cu pensie de 6.000 de euro lunar

„Fiind o rasă de muncă, acești câini au nevoie de multă mișcare în natură. Sunt câini de haită, deci nu le place singurătatea. Au un instinct de vânătoare foarte puternic, așa că atenție la pisici, găini, iepuri, oi, capre și altele. Și nu vânează pentru voi, ci pentru ei. Sunt încăpățânați, activi și datorită instinctului de vânătoare este nevoie de multă muncă și timp pentru a învăța un Husky să vă însoțească în siguranță fără lesă”, spune Dan despre câinii care i-au furat inima.

„Din păcate multă lume nu se informează înainte de a lua un pui de husky, iar când ghemotocul de blană devine un adolescent de vreo 25 de kilograme încep problemele. Dacă nu îi oferiți un minim din necesitățile specifice rasei probabil o să aveți un câine problemă în famile. Din păcate, mulți Husky ajung abandonați pe stradă sau în adăposturi”, a adăugat el.