Protest radical în Spania: Românul care a stat 40 de zile pe o bancă, în greva foamei

Cazul imigrantului român, care este în greva foamei din 17 septembrie, a fost preluat de agenţiile de presă străine. 

RomaniaTV.net
27 oct. 2012, 15:21
Protest radical în Spania: Românul care a stat 40 de zile pe o bancă, în greva foamei

Printre imaginile care ilustrează protestele din Spania, apare şi fotografia unui român care a impresionat presa străină. E vorba de Sorin Bedreaga, de 38 de ani, care stă pe o bancă, locul în care şi-a petrecut, de altfel, ultimele 40 de zile, scrie The Brownsville Herald. În jurul lui, poliţiştii protestează faţă de măsurile de austeritate ale guvernului.

De o lună şi jumătate, el este în greva foamei. Pe pancarta lui scrie, în spaniolă: „În greva foamei din 17 septembrie 2012”. Fotografia lui a apărut şi pe Yahoo News.

Stabilit în Guadalajara, el a lucrat la o firmă de pază şi securitate şi a reclamat firma de mai multe ori, deoarece aceasta nu a respectat condiţiile din contract, potrivit Romania-actualităţi

El are doi copii, iar soţia nu lucrează. „Greva foamei este ultima soluţie… Am plecat de acasă spunând copiilor că merg să caut de munca”, spune acesta. 
 
Guvernul spaniol a modificat în februarie legislaţia de pe piaţa muncii, care dau mai multe drepturi patronilor şi mai puţine angajaţilor. Printre cei mai afectaţi de noua lege sunt imigranţii, care pot fi concediaţi mult mai uşor.
 
În acest moment, 60.000 de români rimesc ajutor de şomaj în Spania, iar 280.000  au contracte legale de muncă.
 
Povestea lui Sorin a mai fost publicată în presă. El a reapărut în atenţia media sâmbătă, din cauza protestelor poliţiştilor din Madrid. 
 
Aceştia s-au reunit în faţa Ministerului de Interne de la Madrid, în zgomot de petarde şi fluiere, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de tăierile bugetare şi suprimarea unor beneficii sociale, relatează AFP.

„Poliţiştii nu mai pot”, se poate citi pe un banner afişat pe Paseo de la Castellana. Ca toţi funcţionarii spanioli, poliţiştii suportă din plin politica de austeritate pusă în aplicare de Guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy, pentru a redresa finanţele ţării.

În 2012, ei au rămas fără prima de Crăciun, ceea ce echivalează în realitate cu o pierdere salarială de 7 la sută pe an, salariile spaniolilor fiind plătite pe 14 luni.

Câteva site-uri au ales să ilustreze protestul din Madrid prin fotografia românului, care a recurs la o formă de protest radicală.