Românul Frank Timiş a încasat peste 150 de milioane de euro de la British Petroleum pentru o participaţie din Senegal

Compania petrolieră Timis Corporation, a milionarului român Frank Timiş, şi-a vândut participaţia de 30% deţinută în cadrul a două blocuri de explorare petrolieră offshore la mare adâncime din Senegal către British Petroleum (BP) pentru peste 150 milioane de euro, potrivit unor surse citate de mai multe publicaţii africane.

RomaniaTV.net
27 apr. 2017, 08:49
Românul Frank Timiş a încasat peste 150 de milioane de euro de la British Petroleum pentru o participaţie din Senegal

Firma lui Timiş a concesionat de la statul senegalez 90% din blocurile de explorare a gazelor naturale denumite Saint-Louis şi Cayar încă din 2012. Doi ani mai târziu, în august 2014, omul de afaceri a vândut 60% din participaţie americanilor de la Kosmos Energy. Tranzacţia a fost evaluată de presa africană la circa 300 milioane de euro. În decembrie 2016, BP a cumpărat de la Kosmos Energy drepturile de operare pentru 32,49% din cele două blocuri senegaleze. Astfel, în urma tranzacţiei dintre BP şi Frank Timiş, cele două zone de explorare sunt deţinute de BP în proporţie de circa 60%, Kosmos Energy circa 30% şi statul senegalez cu 10%, scrie capital.ro. 

Cele două blocuri achiziţionate includ partea senegaleză a zonei transfrontaliere Tortue, care conţine peste 420 de miliarde de metri cubi de gaz descoperit.

În ultima perioadă, omul de afaceri Frank Timiş a fost prins într-o serie de probleme juridice create de intrarea în insolvenţă a producătorului de minereu de fier African Minerals. Compania, care în urmă cu şase ani avea cea mai mare capitalizare de pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, este asaltată de creditori.

Frank Timiş are o avere estimată la 270-280 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital. El ocupă locul 11 în top. În urma acestei tranzacţii averea sa sporeşte cu peste 50%. În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.