Romgaz preia participaţia Exxon aferentă Neptun Deep. Ciucă: Estimările dau garanţii că sunt cantităţi suficiente să putem asigura gaz şi pentru vecini

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la ceremonia de semnare a contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participaţiei companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep, că este un pas important pentru ţara noastră cu privire la exploatarea resurselor naturale din Marea Neagră.

03 mai 2022, 16:56
Romgaz preia participaţia Exxon aferentă Neptun Deep. Ciucă: Estimările dau garanţii că sunt cantităţi suficiente să putem asigura gaz şi pentru vecini

„Tranzacţia în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susţine investiţiile vitale în energie şi valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor şi economiei româneşti. Prin acest act prin care astăzi vom reuşi să demarăm procesul prin care nu mai târziu de 2026 gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, împreună Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, iar ţinând cont că estimările ne dau garanţii că există cantităţi suficient de mari să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noştri atât din regiune cât şi din UE. Practic vom asigura dezvoltarea capacităţilor proprii, astfel încât să ne putem înscrie ceea ce am asumat prin proiectul legi offshore pe care l-am înaintat luna trecută în Parlament şi asigurăm stabilitate şi predectibilitate întregului domeniului energetic din România. Vreau să le mulţumesc celor două companii prezente aici şi vreau să le cer celor de la Romgaz ca împreună cu reprezentanţii companiei OMV Petrom să înceapă cât mai degrabă procesul de investiţii în Marea Neagră şi să reuşim pe cât posibil ca procesul de extracţie a gazelor să se întâmple cel puţin la termenul asumat, finele anului 2026”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, marţi, la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacţiei de achiziţie de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Legea Offshore, depusă vineri în Parlament. Statul va câştiga 60%, iar OMV şi Romgaz 40% din beneficiile gazului din Marea Neagră

“Astăzi, prin semnarea contractului dintre ROMGAZ S.A. și ExxonMobil, România a făcut un pas uriaș pentru asigurarea securității și independenței energetice. În actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grăbi începerea exploatării, pentru a consuma gazul românesc. Da, așa cum am spus, românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, conform informaţiilor oferite de Guvern.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administraţie al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acţiuni EMEPRL, au participat din partea ROMGAZ S.A. Directorul General-  Aristotel Jude, Directorul Economic- Răzvan Popescu, Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), Secretar de Stat- Dan Dragoş Drăgan, Membrii CA – Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu şi Cezar Batog.

Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de Vice preşedintele – Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Ştirbu şi Thomas Welzel.