Romii au „vocaţie” să vină şi să rămână în România. Ajutorul de repatriere era „perversiune”

Ministrul francez de Interne Manuel Valls a declarat duminică dimineaţa că un ajutor de repatriere acordat romilor a făcut Franţa "atractivă", dar că populaţii de romi au "vocaţia" să revină şi să rămână în România, în cadrul unei emisiuni.

RomaniaTV.net
09 dec. 2012, 15:41
Romii au „vocaţie” să vină şi să rămână în România. Ajutorul de repatriere era „perversiune”

„Populaţiile de romi au vocaţia să revină şi să rămână în România”, a apreciat Valls, adăugând că acordarea unui ajutor de repatriere către romi este „suprimată, o măsură care se aplică înainte de sfârşitul acestui an”. „Organizaţii nonguvernamentale (ONG) franceze şi româneşti considerau că acest sistem era o perversiune”, a adăugat ministrul în cadrul emisiunii „Grand Rendez-vous Europe 1- iTélé/Le Parisien-Aujourd’hui en France”, relatează cotidianul Le Parisien.

Ajutorul umanitar pentru repatriere este suprimat, dar (costul) călătoriei de întoarcere continuă să fie suportat” de autorităţile franceze, care urmează că ofere suma de aproximativ 50 de euro persoanelor vizate, a anunţat ministrul francez.

Ajutorul de repatriere voluntară este menţinut, dar va fi aliniat prevederilor din restul Europei, adică 500 de euro de persoană, în loc de 2.000 de euro, cât se acordă în prezent”, a mai spus Valls.

El a anunţat totodată o continuare a acţiunilor de desfiinţare a taberelor de romi. „Taberele trebuie să fie desfiinţate. Deci, vor exista evacuări la frontieră. Au fost efectuate, deja, câteva mii (de astfel de acţiuni), de când sunt eu ministru”, a subliniat Valls, precizând că, prin intermediul unor asemenea măsuri, autorităţile franceze doresc să „restaureze, fără a stigmatiza, autoritatea statului”.