Romii de bine: Zeci de ţigani români le-au arătat italienilor că sunt în stare să muncească, nu să fure VIDEO

Jurnaliştii italieni prezintă povestea impresionantă a zeci de romi din Italia care îşi duc viaţa în mod cinstit, la Milano.

14 oct. 2014, 14:35

Romii plecaţi din România în speranţa unui trai mai bun, măcar pentru copiii lor, muncesc pe unde pot şi îşi cresc copiii. Multe familii trăiesc însă în condiţii inimaginabile. Dar chiar şi în condiţii de sărăcie extremă, au ales să nu fure, îşi trimit copiii la şcoală şi, speră…într-un miracol, potrivit România TV

Citeşte şi O tabără de romi din Italia incendiată din cauza unei italience care a spus că a fost violată VIDEO

„V-aţi fi imaginat vreodată că, în loc de nişte italieni, veţi fi îngrijită de o familie de ţigani?”, a fost întrebată o femeie care este îngrijită de o ţigancă din România. „Nu, nu mi-aş fi imaginat niciodată că nişte romi vor avea grijă de mine. Pentru că eu eram doar o vecină. S-au purtat foarte frumos. Sunt mulţumită de ei şi le mulţumesc”, a mărturisit femeia.

Jurnaliştii au identificat şi alte cazuri de ţigani romnâni de ispravă. Unul este cel al doamnei Anna, o italiancă care şi-a pierdut casa şi fusese aruncată în stradă pentru că nu mai avea bani. Familia de romi care o cunoştea şi cu care fusese vecină a invitat-o să locuiască la ei în casă. Femeia a fost foarte surprinsă de gestul şi s-a mutat la ei. „Da, a fost dată afară din casă pentru că nu avea bani, avea o pensie foarte mică. Nu a reuşit să ne plătească. Şi i-am zis, staţi liniştită, doamna Anna, veţi sta cu noi!”, a  povestit femeia de etnie romă.

Citeşte şi State europene, între care şi România, criticate pentru „reticenţa” în lupta împotriva rasismului faţă de romi

Un tânăr de etnie romă care a fost intervievat de reporterii de la corriere.it a refuzat să fie filmat şi le-a mărturisit reporterilor că se teme să nu fie recunoscut de către patronul la care lucrează şi care l-ar trimite imediat înapoi, în România, dacă ar afla că este ţigan.

Moise Ionela Maria, o altă tânără de etnie romă are trei copii, a venit cu soţul ei în Italia şi ea lucrează la un azil de bătrâni şi de două ori pe săptămână la o doamnă avocat. „Înainte să am de lucru, mergeam la cerşit cu fetiţa mea de 6 ani. Mergeam cu ea să cerşim. O luam cu mine, pentru că nu aveam de muncă nici eu, nici soţul meu. Şi am ales să cerşim, ca să nu ajungem să furăm”, povesteşte femeia care spune că italienii se purtau foarte urât cu ei.

Citeşte şi SCANDALOS. Ţigani români, surprinşi în Italia cum se prefac că sunt invalizi VIDEO

„Se purtau foarte urât. Îmi spuneau că îmi place viaţa pe care o duc. Când întindeam mâna să cerşesc îmi strigau că sunt nespălată, că put a fum. Îmi strigau mergi la muncă pentru că eşti tânără, nu îţi este ruşine să maltratezi copiii? Nu ţi-e ruşine să cerşeşti? Nu ţi-e ruşine să nu munceşti? „, a povestit Ionela Maria.

Femeia spune că au venit vu toţii în Italia pentru o viaţă mai bună. „Am cerut ajutor la casa populară, aşteptăm multe lucruri pentru copii. Ne gândim la ei, pentru că iarna e tare greu să trăieşti aici, şi acum, că vine iarna, va fi tare greu, e frig, va fi zăpadă… Plouă… Nu sunt condiţii… Avem lumină de la o baterie, aţi văzut. Vrem să trăim într-o casă, nu într-o tabără de nomazi…”