Romii expulzaţi de pe un teren din Lille au ocupat o incintă a organizaţiilor sindicale locale

Un grup de circa 90 de romi, dintre care 40 de copii, expulzaţi luni dintr-o suburbie a oraşului Lille (nordul Franţei), ocupau marţi două săli dintr-o clădire a organizaţiilor sindicale locale, condiţiile de trai fiind precare, relatează France Presse.

RomaniaTV.net
29 oct. 2013, 18:48
Romii expulzaţi de pe un teren din Lille au ocupat o incintă a organizaţiilor sindicale locale

Romii, majoritatea provenind din România, au fost evacuaţi în stradă luni, după ce poliţia a intrat în tabăra lor instalată pe un şantier unde se construiesc mai multe clădiri universitare, la periferia oraşului Lille. Ghidaţi de reprezentanţi ai unor organizaţii de voluntariat către Bursa forţei de muncă din Lille, ei au ocupat luni noaptea două săli, care dispun de o chiuvetă şi două toalete.

Citeşte şi Povestea TULBURĂTOARE a unei fetiţe găsită într-o tabără de romi

Grupul de romi, în care se aflau mai multe femei însărcinate şi persoane bolnave sau în vârstă, ”nu a avut nicio altă soluţie”, a explicat Majdouline Sbai, vicepreşedinte al Consiliului regional Nord-Pas-de-Calais.

Sindicatele locale le-au solicitat autorităţilor municipale să ia măsuri pentru adăpostirea acestor familii de romi, „măsuri pentru salvarea copiilor minori” şi respectarea demnităţii umane. ”Toţi am fost de acord că situaţia este intolerabilă”, a spus Olivier Pira, reprezentant al Uniunii sindicale Solidaires.

Autorităţile franceze şi-au intensificat în ultimele luni acţiunile de evacuare a taberelor ilegale. O circulară din august 2012, semnată de ministrul de interne Manuel Valls, cere găsirea unor soluţii pentru relocarea romilor care vor să se integreze, însă ea este rar aplicată, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.