Romtelecom: Decizia TVR de a interzice difuzarea meciurilor este ABUZIVĂ

Publicat: Vineri, 15 Iunie 2012 21:25 // Actualizat: Sâmbătă, 16 Iunie 2012 01:40 // Sursa: Mediafax

Romtelecom spune că TVR nu are dreptul legal de a interzice Dolce Sport difuzarea meciurilor din cadrul Euro 2012, precizând că decizia Televiziunii Române de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă, însă compania îşi arată disponibilitatea de a renegocia contractul cu televiziunea publică.

Ca urmare a deciziei TVR, emisă vineri, de interzicere a difuzării meciurilor din Euro 2012 de către Romtelecom, compania face câteva precizari punctuale referitor la ambele facturi menţionate în notificarea Televiziunii Române.

"Factura pentru suma de 550.000 euro fără TVA (cu scadenţă în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012. Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menţionat mai sus", spune Romtelecom.

În ceea ce priveşte a doua sumă menţionată de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, "aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR", afirmă Romtelecom. Potrivit companiei de telecomunicaţii, conform contractului, "TVR poate solicita doar penalităţi de întârziere pentru cele 17 zile". "Este important de menţionat că această sumă reprezenta o plată în avans pentru transmiterea competiţiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie", mai spune Romtelecom.

"Considerăm că decizia TVR de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă, respectiv de a întrerupe semnalul de transmisiune în aceeaşi zi în care factura refăcută a fost transmisă şi recepţionată de Romtelecom. Astfel, Romtelecom îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru a-şi proteja interesele în acest caz", afirmă compania de telecomunicaţii.

Romtelecom asigură însă opinia publică de bunele sale intenţii. "Compania este pregătită să plătească această factură luni, 18 iunie. În plus, pentru a-şi demonstra buna credinţă, Romtelecom îşi exprimă disponibilitatea de a renegocia contractul cu TVR astfel încât ambele canale să transmită meciurile simultan pentru ca întreg publicul din România să aibă acces la acest conţinut", mai spune Romtelecom.

De asemenea, Romtelecom subliniază faptul că prin achiziţionarea acestor drepturi, compania "a intenţionat să le ofere clienţilor săi conţinut de calitate, în exclusivitate, folosind oportunitatea oferită de TVR prin scoaterea, în mod public, spre vânzare a o serie de drepturi de difuzare a unor competiţii sportive".

Totodată, Romtelecom cere scuze clienţilor companiei "pentru orice posibile neplăceri care ar putea rezulta din cauze independente de companie".

Reacţia Romtelecom vine după ce Radu Călin Cristea, directorul general interimar al TVR, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că TVR a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro 2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicenţierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport.

În notificarea transmisă de Societatea Română de Televiziune (SRTv) pe 15 iunie către Romtelecom, societatea care deţine televiziunea Dolce Sport, se spune că acordul cadru privind sublicenţierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiat pe 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de către Romtelecom.

În mod concret, TVR aduce la cunoştinţa Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depăşite, nefiind respectate obligaţiile asumate de societate.

Astfel, suma de 500.0000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012 a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadenţa fiind depăşită cu 17 zile. De asemenea, suma de 550.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată până în momentul emiterii notificării citate.

Radu Călin Cristea a precizat că SRTv are dreptul de a invoca excepţia de neexecutare a acordului cadru şi de a interzice Romtelecom difuzarea competiţiilor sportive ulterioare scadenţei neachitate.

"Pe cale de consecinţă, începând din acest moment, vă interzicem difuzarea televizată a Campionatului European de Fotbal UEFA Euro 2012, întrucât desfăşurarea acestei competiţii este ulterioară depăşirii scadenţei", a citit Radu Călin Cristea din notificare.

El a precizat că este "în pâine" de miercuri, ca director general interimar al TVR, şi a încercat să lupte pe mai multe fronturi. "Sunt foarte multe. Primul dintre ele a fost acest contract cu Romtelecom-ul, recte cu Dolce TV, pentru că mi s-a părut şi mie destul de ruşinos, chiar dacă nu aveam cum moralmente să-mi asum eu această situaţie, ca milioanele de români care sunt plătitori de taxe TV să fie puşi în imposibilitatea de a urmări în direct toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia şi Ucraina", a spus Cristea.

El a spus că decizia de a trimite această notificare către Romtelecom a fost luată în urma unei consultări cu o echipă condusă de Eugen Vasiliu, consilier juridic în TVR, care a reuşit să "descurce nişte iţe foarte complicate".

"Începând din acest moment, românii vor putea viziona toate meciurile de la Campionatul European de Fotbal din Polonia - Ucraina pe TVR. În cazul în care Dolce TV nu se va conforma acestei notificări trimise, ne rezervăm dreptul de a muta acest litigiu în justiţie. Personal, nu prea pot să înţeleg de ce fosta conducere executivă a televiziunii publice, inclusiv Departamentul de Sport, nu s-a folosit de încălcarea de către Dolce TV a acestor clauze contractuale, pentru că în situaţia în care ar fi descoperit acest paragraf pe care l-am invocat, acesta ar fi putut duce la rezilierea contractului şi românii ar fi putut să vadă de la bun început toate meciurile Campionatului European de Fotbal din Ucraina şi Polonia, transmise doar de Televiziunea publică", a precizat Cristea.

El a mai spus că ştie că în ultimele zile, poate chiar de la începerea acestui Campionat European de Fotbal, imaginea Televiziunii publice a fost "rănită". "Vreau să-mi cer scuze în numele angajaţilor ei, pentru această stare de incomoditate pe care le-am creat-o românilor, chiar dacă este vorba de alţii care vor trebui să-şi asume această situaţie, care are un iz care depăşeşte cadrul strict jurnalistic. Mă bucur că măcar am reuşit să reparăm ce au stricat alţii, iar românii care sunt plătitori de impozite TV către Televiziunea publică îşi revin la drepturile lor normale şi fireşti şi pot urmări doar pe canalele Televiziunii publice aceste partide de fotbal", a mai spus Cristea.

În urma deciziei TVR, meciul dintre Ucraina şi Franţa, care ar fi trebuit să fie difuzat vineri, de la ora 19.00, la Dolce Sport, este difuzat pe TVR 1.

Radu Călin Cristea a spus că notificarea transmisă Romtelecom vizează doar Euro 2012, nu şi Jocurile Olimpice de la Londra şi Campionatul Mondial din 2014, ale căror drepturi de difuzare au fost de asemenea sublicenţiate de TVR către Dolce Sport.

Cristea nu a făcut publică valoarea contractului încheiat între TVR şi Romtelecom, precizând că mai multe detalii ar putea fi prezentate luni într-o conferinţă de presă sau prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe de altă parte, Vlad Enăchescu, directorul general al Dolce Sport, a transmis, vineri, într-o scrisoare deschisă, că TVR a deschis discuţia despre un parteneriat pentru Euro 2012, contractul a fost semnat în noiembrie 2011, fiind aprobat de CA-urile celor două instituţii, fiind prea important ca să fie semnat de el, soţia lui sau Cosmin Cernat.

El a spus că a asistat în ultimele zile la "un adevărat asediu mediatic". "Numele meu şi al soţiei mele au fost discreditate şi, pe alocuri, chiar terfelite în fel şi chip, totul pornind de la o declaraţie halucinantă şi falsă a domnului Burtea Sorin, angajat TVR şi, mai nou, reprezentant al angajaţilor în CA al SRTV", a spus Enăchescu, precizând că intenţionează să se adreseze şi instanţei în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse, pe baza unor speculaţii şi a unor afirmaţii fără dovadă.

Vlad Enăchescu s-a referit la faptul că Sorin Burtea a declarat pentru mai multe publicaţii că şeful Departamentului Sport din TVR, Cosmin Cernat, ar fi numit-o în urmă cu două luni pe fina lui Daniela Enăchescu (soţia directorului Dolce Sport, Vlad Enăchescu, n.r.), fără concurs, redactor-şef la transmisiuni, iar ea s-ar fi aflat în contact direct cu Dolce Sport.

"Contractul cu TVR a fost semnat în noiembrie 2011, după un an de negocieri şi include şi alte competiţii de mai mică anvergură. TVR este cea care a deschis discuţia despre un parteneriat şi tot TVR a publicat pe site-ul instituţiei, pentru o perioadă de 30 de zile (conform rigorilor EBU - European Broadcasting Union, n.r., pe care dl Burtea Sorin şi alţii din CA SRTV ar trebui să le cunoască), lista cu evenimentele sportive pe care dorea să le sublicenţieze la acel moment. O menţiune foarte importantă pe care doresc să o fac este că, la acea vreme, redactor-şef al Departamentului Sport TVR era Andi Vilara", a spus Vlad Enăchescu.

"Este cel puţin hilar să îşi imagineze cineva că un contract de o asemenea importanţă poate să fie semnat la nivelul Cernat-Enăchescu. Ambele părţi, Televiziunea Română şi Dolce Sport, au nevoie de aprobări din partea consiliilor de administraţie, comitetului director etc, precum şi de analize de business. Aceste aprobări există, iar două instituţii de nivelul SRTV şi Romtelecom nu puteau încheia «pe genunchi» un asemenea acord. Mai mult decât atât, vă pot spune că modul în care TVR şi Dolce Sport au împărţit spre difuzare partidele de la Euro 2012 a fost propus şi aprobat de UEFA. Nimeni nu putea sublicenţia nimic, fără acordul scris al EBU şi UEFA", a precizat Vlad Enăchescu.

El a mai afirmat că parteneriatul TVR - Romtelcom include mai multe competiţii, cu drepturi şi obligaţii de fiecare parte. "Preţul de achiziţie pentru fiecare dintre aceste competiţii este confidenţial, aşa cum este normal, făcând parte dintr-un contract comercial între două instituţii. Pot afirma însă că suma totală a contractului este alta decât cea vehiculată în media şi că este 100% aliniată la valoarea de piaţă a anului 2011, anul în care s-a semnat înţelegerea TVR - Romtelecom. Piaţa drepturilor de televiziune a suferit ajustări semnificative în ultimii ani şi cred că domnii Burtea Sorin şi Niţulescu Cristian (membru în CA-ul demis al TVR, n.r.) ar putea să verifice singuri ceea ce spun, aruncând o privire asupra preţului plătit de TVR pentru ultimele 3 sezoane de UCL şi, totodată, oferta nou făcută, pentru aceeaşi competiţie. Diferenţele sunt enorme şi asta tocmai pentru că acum valoarea drepturilor TV a scăzut considerabil faţă de anii 2008-2009", a mai spus Vlad Enăchescu.

Reacţia lui Vlad Enăchescu a venit după ce Cristian Niţulescu, membru în Consiliul de Administraţie demis al Televiziunii Române, a declarat pentru ProSport că TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro. "TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important", a spus Cristian Niţulescu. Potrivit acestuia, în urma încheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise în direct de TVR ar fi trebuit să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. "Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în aceşti bani intră şi 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, şi meciuri de la Campionatul Mondial din 2014", a spus Niţulescu.

Pe de altă parte, conform contractului, TVR trebuie să primească în trei ani 51 de meciuri din Liga I. "Până acum, a difuzat unul singur, dar mai sunt doi ani pentru 50 de meciuri", a spus Niţulescu.

El a mai spus că acest contract de sublicenţiere a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administraţie al TVR să-l fi văzut. "Doar preşedintele (fostul preşedinte al TVR, Alexandru Lăzescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către preşedinte şi premier. Din punctul meu de vedere, o treabă penală. Mi se pare jaf", a susţinut Cristian Niţulescu.

Alexandru Lăzescu - care a fost demis marţi de Parlament - a declarat la audierile din Comisiile de Cultură că nu a făcut "cu bucurie" sublicenţierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru Euro 2012 către Dolce Sport, televiziunea deţinută de Romtelecom. "Am avut discuţii cu principalii posibili interesaţi, până la urmă, oferta a fost aleasă pe considerente strict de interes pentru televiziunea publică", a spus el.

"Din cele 12 meciuri sublicenţiate, patru se desfăşurau oricum în acelaşi timp. Am făcut-o ca să mai micşorăm povara TVR. Până acum au intrat în TVR 1,5 milioane de euro. Am făcut economii de peste jumătate de milion de euro la cheltuielile legate de transmisie", a spus Lăzescu, subliniind că sublicenţierea nu s-au făcut prin nicio firmă "tampon", ci direct cu Romtelecom. "Totul s-a făcut extrem de transparent. Am încercat să obţinem un acord cât mai bun, am făcut cu bună credinţă din dorinţa de a aduce beneficii televiziunii", a spus Lăzescu.

Televiziunea Română are datorii acumulate - din 2005 până la sfârşitul lui 2011 - către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaţionale ale Televiziunii Române.

Marţi, Consiliul de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcţia de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
16 iun 07:13
Răspunde | Votează email 1 email
Traian Mitrica
DOmnii de la Dolce vor renegocia de luni incolo la DNA impreuna cu Lazescu
1
EUR
4.7556
RON
20 Oct
noapte 9 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H