Rosen Plevneliev: Amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen, o DECIZIE cu CARACTER POLITIC

Amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen este o decizie cu caracter politic, consideră preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, citat de site-ul Novinite.com.

RomaniaTV.net
14 oct. 2013, 14:38
Rosen Plevneliev: Amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen, o DECIZIE cu CARACTER POLITIC

Rosen Plevneliev a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o la Sofia cu preşedintele Croaţiei, Ivo Josipovici.

„Este evident pentru toţi cei implicaţi că Bulgaria şi România sunt pregătite, că depunem eforturi pentru protejarea în mod eficient a frontierelor, iar eu aş spune că mult mai bine decât alte ţări”, a declarat preşedintele Bulgariei, informează Mediafax, citând agenţia Novinite.com.

„Comisia Europeană a explicat în mod clar că Bulgaria şi România sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru aderarea la Schengen”, a adăugat el.

Plevneliev a sugerat că amânarea este cauzată de situaţia politică din unele state membre UE.

Citeşte şi Olanda se va pronunţa pe tema aderării României la Schengen în funcţie de raportul MCV din 2014

„Schengen nu este o problemă care să ţină de politicile dintr-un stat sau altul. Marile mize politice sunt politicile comune ale responsabilităţii şi solidarităţii la nivelul Uniunii Europene”, a subliniat preşedintele bulgar.

„Bulgaria a acţionat cu responsabilitate, a investit sute de milioane şi protejează în mod eficient frontierele Schengen. Şi ar trebui să se aştepte la solidaritate din partea restului Europei. Pentru că noi suferim şi daune economice serioase din cauza acestei situaţii ambigue în care ne aflăm”, a subliniat Plevneliev.