Rosen Plevneliev: În 2010 s-a comis o eroare prin politizarea aderării Bulgariei şi României la Schengen

Politizarea în anul 2010 a aderării Bulgariei și a României la spațiul Schengen a fost o eroare, iar această problemă temporară va fi soluționată în curând întrucât criteriile de aderare sunt pur tehnice și cele două țări le-au îndeplinit de mult timp, lucru recunoscut de Parlamentul European și Comisia Europeană, a declarat marți președintele bulgar Rosen Plevneliev, aflat în vizită oficială la Zagreb, potrivit Focus News, citată de Agerpres.

14 apr. 2015, 16:08
Rosen Plevneliev: În 2010 s-a comis o eroare prin politizarea aderării Bulgariei şi României la Schengen

Șeful statului bulgar și omoloaga sa croată Kolinda Grabar-Kitarovic au afirmat că aderarea la spațiul Schengen este o prioritate pentru Bulgaria și Croația, iar cele două țări vor depune eforturi comune pentru realizarea acestui obiectiv.

În opinia celor doi șefi de stat, presiunea migratorie sporită la granițele externe ale UE necesită o mai mare solidaritate între statele membre.

”Calea europeană și euroatlantică a tuturor țărilor din Europa de Sud-Est este interesul nostru comun”, a spus Kolinda Grabar-Kitarovic.

”Croația și Bulgaria trebuie să gândească dincolo de granițele lor. Europa de Sud-Est este casa noastră și cele două țări au fost și vor fi un factor de securitate, stabilitate și dezvoltare”, a menționat, la rândul său, Rosen Plevneliev.

Citeşte şi Bulgarii au luat exemplul: Vor înfiinţa o structură anticorupţie după modelul DNA din România

El s-a pronunțat pentru extinderea cooperării între Sofia și Zagreb în gestionarea fondurilor europene, explicând că țara sa a întâmpinat unele probleme în acest domeniu în primii doi ani după aderarea la Uniunea Europeană.

”Astăzi gestionăm aceste fonduri foarte bine, ne-am îmbunătățit masiv transparența și eficiența în administrarea fondurilor europene și putem împărtăși prietenilor croați experiența noastră”, a menționat președintele Bulgariei. Potrivit acestuia, țara sa absoarbe în prezent 80% din fondurile europene alocate, iar obiectivul este de a ajunge la o rată de absorbție de 90%.