Spania, cel mai mare producător de roșii din Europa, are roșiile rotunde, în medie, cu 46% mai scumpe la poarta stațiilor de sortare, sau mai exact 89 de euro suta de kilograme, iar roșiile cherry cu 56% mai scumpe decât anul trecut, adică 184 de euro suta de kilograme, scrie Economica.net.
Italia, al doilea cel mai mare producător UE, are prețuri medii de 288 de euro suta de kilograme sortimentul cherry (plus 7% față de anul trecut), iar pentru roșiile rotunde nu există date.
România a produs anul trecut, din datele Comisiei Europene, 231.000 de tone de roșii, fiind al șaptelea producător european.
În timp ce europenii au scumpit roșiile cu până la 23% față de anul trecut, în funcție de sortiment, marfa turcească care acoperă mare parte din necesarul de consum din România a rămas la aceleași prețuri ca anul trecut, indică date europene consultate de Economica.
Roșiile românești apar după 15-20 mai. Necesarul de consum mai mare plasează însă România pe locul patru în Europa între importatori (din afara UE), cu 44.647 tone în acest an comercial (octombrie 2024-aprilie 2025), dintr-un total de 524.492 de tone.
România se aprovizionează cu roșii cu precădere din Turcia, de unde vine 99,5% din marfa importată din afara granițelor UE, respectiv 27,8 mii de tone în anul de comercializare 2024/2025 (octombrie – februarie), respectiv 64,8 mii de tone în anul comercial trecut.
Cât despre prețuri, în medie, marfa turcească (toate categoriile de roșii) s-a vândut în februarie (ultimele date disponibile) cu 152 de euro 100 de kilograme (1,52 de euro kilogramul vs preț mediu în UE de 1,84 de euro kilogramul) față de 154 de euro suta de kilograme anul trecut. Ca medie a primelor cinci luni din acest an comercial (octombrie 2024-februarie 2025), prețurile roșiilor turcești s-au ieftinit cu aproximativ 2%.
Aproape o treime din fructele și legumele vândute în Istanbul conțin reziduuri de pesticide care depășesc limitele legale sau includ substanțe chimice neaprobate, indică un studiu recent realizat de Greenpeace Turcia.
Studiu Greenpeace, mesaj alarmant privind legumele din Turcia. Rezultatele au arătat că aproximativ 61% dintre probe, fructe și legume vândute în Istanbul, conțineau reziduuri multiple de pesticide. În 51 de eșantioane, reziduurile depășeau limitele legale stabilite de autoritățile turce, iar 50 dintre acestea conțineau pesticide neautorizate, potrivit bianet.org.
Un nou raport emis de Greenpeace Turcia a dezvăluit că 1/3 din fructele și legumele recoltate în Istanbul nu au trecut de standardele privind siguranța pesticidelor.
Prin studiu s-au examinat 155 de mostre de fructe și legume recoltate din cinci lanțuri de supermarketuri și din diferite piețe din Istanbul. Acestea au fost testate într-un laborator acreditat internațional. Rezultatele au arătat că 61% din probe au conținut multiple reziduuri de pesticide, în timp ce 43% au avut cel puțin un pesticid din categoria polifluoroalchilatelor (PFAS) – substanțe toxice durabile, cunoscute pentru persistența în mediu și riscurile potențiale de sănătate.
În plus, 31,6% din legumele și fructele analizate au conținut cel puțin un pesticid din clasa celor perturbatoare hormonal, toxice pentru neurodezvoltare, cancerigene.