Rovana Plumb: Am reintrat în grafic în privinţa absorbţiei fondurilor europene pentru spitalele regionale

România are capacitatea de a absorbi fondurile europene alocate pentru cele trei spitale regionale incluse în Programul Operațional Regional, semnat la Bruxelles, în iulie 2015, de actualul ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, a dat asigurări, vineri, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

RomaniaTV.net
14 iul. 2017, 18:47
Rovana Plumb: Am reintrat în grafic în privinţa absorbţiei fondurilor europene pentru spitalele regionale

Reacția ministrului vine în contextul în care reprezentanți PNL au acuzat că PSD s-ar mândri cu realizările Guvernării Cioloș și că, din cauza unor întârzieri din actuala guvernare, fondurile nu ar mai putea fi absorbite până în 2020.

Le amintesc acelor personaje cu memorie selectivă că negocierile pentru Programul Operațional Regional, în care sunt incluse cele trei spitale regionale, au fost începute de doamna comisar Corina Crețu, împreună cu președintele PSD, Liviu Dragnea, în vremea în care era ministrul Dezvoltării. Programul a fost semnat la Bruxelles tot în timpul guvernării PSD, în iulie 2015, de către doamna ministru Sevil Shhaideh. Atunci s-a alocat pentru acest proiect o sumă totală de 150 milioane euro. Cred însă că pentru cetățeni această luptă pentru paternitatea proiectului e mai puțin relevantă. Important e ca cele trei spitale regionale să se construiască, iar eu am curajul să afirm că avem capacitatea să ducem acest proiect la bun sfârșit„, a declarat Rovana Plumb, într-un comunicat remis AGERPRES de PSD.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a precizat că a discutat pe această temă cu comisarul european Corina Crețu, care i-a confirmat că România a reintrat în grafic în ceea ce privește parcurgerea procedurilor privind absorbția fondurilor pentru cele trei spitale regionale.

Au fost într-adevăr întârzieri chiar în timpul guvernării Cioloș, care a blocat absorbția fondurilor europene în general, nu doar în legătură cu aceste spitale. Doar la insistențele doamnei comisar european Corina Crețu s-au urnit până la urmă și au semnat cu BEI studiile de fezabilitate. Am recuperat însă întârzierile din acea perioadă și am discutat chiar azi cu doamna comisar care mi-a confirmat că am reintrat în grafic. Important este să începem construcția celor trei spitale în 2018, iar eu am convingerea că putem face acest lucru„, a susținut Rovana Plumb.

Cele trei spitale regionale vor fi construite la Craiova, Cluj și Iași și vor funcționa ca unități medicale de urgență, urmând ca fiecare din ele să aibă câte 1.000 de paturi.

Senatorul Mario Oprea, liderul grupului PNL din Senat și președintele PNL Craiova, a declarat joi că cele trei spitale regionale nu se vor putea construi pentru că fondurile obținute în acest sens de la UE de către Guvernul Cioloș ar trebui cheltuite până în 2020, ceea ce este imposibil în condițiile în care studiile de fezabilitate încă nu au fost scoase la licitație.


loading...