Rovana Plumb, respinsă definitiv de Comisia JURI pentru postul de comisar european. Ea şi-a plătit degeaba datoria

Comisia juridică din Parlamentul European a decis luni că Rovana Plumb şi Laszlo Torcsanyi (Ungaria) nu sunt potriviţi pentru posturile de comisari europeni. Anterior, Rovana Plumb a transmis o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care a declarat că şi-a achitat împrumutul de 800.000 de lei, din cauza căruia i-a fost blocată numirea în funcția de comisar european, scrie Digi24.ro. Rovana Plumb susţine că i-a oferit creditorului două apartamente. Cu toate acestea, candidatura ei a fost respinsă definitiv de Comisia JURI a Parlamentului European, la fel ca şi candidatura reprezentantului Ungariei, Laszlo Trocsanyi.

30 sept. 2019, 07:48
Rovana Plumb, respinsă definitiv de Comisia JURI pentru postul de comisar european. Ea şi-a plătit degeaba datoria

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaum Duch, a postat pe Twitter un anunț în care arată că cei doi candidați din România și Ungaria nu pot să își îndeplinească atribuțiile de comisar.  

Citeşte şi: Cioloş, după votul împotriva Rovanei Plumb în Comisia JURI: Guvernul PSD nu mai poate propune un nume de viitor comisar european

UPDATE Rovana Plumb a fost respinsă definitiv de Comisia JURI, alături de comisarul propus de Ungaria, Laszlo Trocsanyi. 

DECIZIA FINALĂ a Comisiei Juridice a Parlamentului European este că Rovana Plumb și candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia în cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru și 7 voturi împotrivă.

JURI va trimite o scrisoare președintelui Parlamentului European prin care informează că cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.

Fără avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici măcar audierea în Comisia de specialitate nu poate avea loc.
România trebuie să facă o nouă nominalizare.

Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă”, a anunţat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Preşedintele JURI, Lucy Nethsingha (grupul Renew Europe), îi va trimite o scrisoare preşedintelui Parlamentului european, David Sassoli, în care va prezenta poziţia acestei comisii faţă de candidaţii Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.

_______

UPDATE Comisia Juridică a Parlamentului European a anulat şedinţa în care trebuia să decidă în privinţa nominalizării Rovanei Plumb pentru postul de comisar european.

„Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI) a votat acum că se respinge ordinea de zi a ședinței privind conflictul de interese al Rovanei Plumb cu opt voturi pentru, nouă împotrivă și două abțineri. Ședința JURI nu mai are loc”, a anunţat europarlamentarul român Siegfried Mureşan pe Facebook.

_______

În scrisoarea adresată preşedintei Comisiei JURI din Parlamentul European, Rovana Plumb arată că până la data de 23 octombrie, când noua Comisie Europeană va fi votată, toate datoriile cu privire la conflictul său de interese vor fi șterse.

Rovana Plumb a spus că a oferit creditorului două apartamente pe care le deține şi că acesta a acceptat acest tip de rambursare, datoria urmând să fie şterse.

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și aceasta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționare mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea consultată de Digi24.ro.

______

Ştirea iniţială:

Comisia JURI din Parlamentul European se întrunește din nou luni dimineaţă, la 11.30, pentru lua decizia finală în privinţa candidaturii Rovanei Plumb pentru un post de comisar european. Rovana Plumb a fost respinsă joi de aceeaşi comisie, din cauza unui posibil conflict de interese legat de împrumuturi băneşti în valoare de aproximativ un milion de euro.

Citeşte şi: Cazul Rovana Plumb. Comisia JURI se întruneşte luni pentru a formula recomandări finale