Rovana Plumb: Primarul din Târgovişte pune sănătatea elevilor şi a profesorilor în pericol

Sănătatea elevilor şi a profesorilor este pusă în pericol din cauza iresponsabilităţii primarului municipiului Târgovişte, care a lăsat fără încălzire 18 unităţi de învăţământ, susţine ministrul Mediului, Rovana Plumb, care este deputat în colegiul uninominal nr. 2, Dâmboviţa.

05 dec. 2013, 10:21
Rovana Plumb: Primarul din Târgovişte pune sănătatea elevilor şi a profesorilor în pericol

„Primarul municipiului Târgovişte îşi bate efectiv joc de comunitatea care l-a ales. La temperaturi foarte scăzute, copiii şi profesorii din 18 unităţi de învăţământ sunt condamnaţi să-şi desfăşoare activitatea în încăperi neîncălzite. Abordarea iresponsabilă a primarului Gabriel Boriga pune în pericol sănătatea elevilor şi a cadrelor didactice. Despre problemele sistemului de termoficare a municipiului se ştia de ceva vreme, iar un primar responsabil ar fi găsit o soluţie pentru a o remedia. Este o situaţie strigătoare la cer, care trebuie rezolvată de urgenţă”, a declarat Rovana Plumb.

Declaraţia sa vine în contextul în care 18 unităţi de învăţământ din Târgovişte sunt, în prezent, fără încălzire, după ce Termica a intrat în insolvenţă şi nu mai furnizează niciun serviciu din luna mai a acestui an, potrivit Agerpres.

Din acest motiv, elevi de la Liceul ‘Petru Cercel’ din Târgovişte au protestat joi în faţa Primăriei şi a Prefecturii Dâmboviţa. Cu o zi în urmă au protestat şi elevi ai Liceului ‘Ion Heliade Rădulescu’. „Vrem căldură!”, „Vrem să învăţăm, nu să îngheţăm!”, au scandat elevii participanţi la protest.

Consiliul Local Târgovişte a luat în luna iunie decizia montării de centrale termice, iar în octombrie a aprobat indicatorii tehnico-economici. Lucrările de montare a centralelor termice nu sunt finalizate în toate şcolile. Termenul de execuţie este cel târziu luna ianuarie.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa a anunţat că este posibil să se suspende orele de curs în şcolile unde nu s-a finalizat montarea centralelor termice, până când sistemul de încălzire va fi funcţional.

Conducerea Primăriei Târgovişte a venit de anul trecut cu o propunere de montare de centrale în şcoli, blocuri ANL şi sociale, precum şi în unele clădiri ale instituţiilor publice, însă a fost respinsă de consiliul local, motivaţia fiind că valoarea proiectului este foarte mare.