Rovana Plumb: România va avea la Conferința Rio+20 un mandat convergent cu cel al Uniunii Europene

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că România are două propuneri pentru Conferința Rio+20 pe tema dezvoltării durabile: una referitoare la civilizația rurală durabilă ca model viabil de comunitate durabilă, iar a doua, referitoare la importanța fundamentală a tehnologiei spațiale în elaborarea deciziilor privind dezvoltarea durabilă la nivel global.

RomaniaTV.net
18 iun. 2012, 12:28
Rovana Plumb: România va avea la Conferința Rio+20 un mandat convergent cu cel al Uniunii Europene

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, va reprezenta Guvernul României la Conferința Rio+20 pe tema dezvoltării durabile, care va avea loc la Rio de Janeiro, în perioada 20-22 iunie 2012. Cu acest prilej, ministrul a prezentat luni, in cadrul unei conferinte de presa, tematica si obiectivele conferintei, precum si mandatul si contributia Romaniei in cadrul evenimentului.

Mandatul României este convergent cu cel al Uniunii Europene la această conferință internațională, unde vom merge alături de colegii noștri din UE, pentru a păstra poziția Uniunii de lider de opinie în ceea ce privește combaterea schimbarilor climatice si dezvoltarea economiei verzi pentru crearea de noi locuri de muncă”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Temele acestei reuniuni la nivel inalt sunt legate de economia verde și eradicarea sărăciei. Reprezentanţi guvernamentali, reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile se vor reuni pentru a discuta despre priorităţile globale în privinta reducerii sărăciei, asigurării echităţii sociale şi protejării mediului. România va avea o intervenție oficială pe data de 22 iunie, iar la sfârșitul discuțiilor va fi adoptat un document politic comun ce va viza dezvoltarea durabilă a omenirii în următoarele decenii”, a subliniat ministrul Rovana Plumb.

Pentru documentul final al Rio+20, România a avansat două propuneri: una referitoare la civilizația rurală durabilă ca model viabil de comunitate durabilă, iar a doua referitoare la importanța fundamentală a tehnologiei spațiale în elaborarea deciziilor privind dezvoltarea durabilă la nivel global (propunere avansată de către COPUOS – Comitetul ONU privind Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra – Atmosferic, al cărui Președinte este domnul Dumitru Dorin Prunariu). Amândouă au fost agreate ca subiecte de negociere, iar cea de a doua propunere, referitoare la tehnologiile spaţiale, se regăseşte ca paragraf distinct în document.

Conferința Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă marchează aniversarea a 20 de ani de la Conferința Națiunilor Unite asupra Mediului și Dezvoltării, desfășurată la Rio de Janeiro în 1992, dar și aniversarea a 10 ani de la Summitul Mondial asupra Dezvoltării Durabile, care a avut loc la Johannesburg in 2002.