Rovana Plumb: Vrem să creştem rata de ocupare în România cu 70% până în 2020

Ministrul Muncii Rovana Plumb a explicat că Executivul are în vedere majorarea salariului minim pe economie și lucrează la o creștere susținută a locurilor de muncă prin programe de natură să reducă șomajul, să vină în sprijinul mediului de afaceri și în același timp să descurajeze munca la negru.

06 apr. 2014, 10:27
Rovana Plumb: Vrem să creştem rata de ocupare în România cu 70% până în 2020

Potrivit ministrului Rovana Plumb, o rată mare de ocupare pe piața muncii conduce inclusiv la sustenabilitatea sistemului public de pensii și asigurarea unei pensii decente, care va fi majorată gradual.

Vrem să creștem rata de ocupare în România cu 70% până în 2020. Până în anul 2016, treptat, prin măsurile active, vrem să avem o creștere reală de noi locuri de muncă de cel puțin 400.000 și de scoatere din zona neagră a economiei, printr-o îmbunătățire și un ritm accelerat a controalelor, un număr până la un milion.

Citeşte şi Salariile bugetarilor vor suferi schimbări importante. Ce noutăţi aduce legea salarizării

În momentul de față se deruleaza la nivel național, pentru o perioadă de o lună de zile, bursa locurilor de muncă, iar în ceea ce privește creșterea ratei de ocupare avem facilități care se dau angajatorilor. Pentru cei care angajează cel puțin  20 de persoane, 50% din cheltuielile de angajare sunt suportate  de către stat, avem fondul de garantare pentru IMM, care pentru anul 2014 este de 440 de milioane de euro. (…) Pentru o sustenabilitate a sistemului public de pensii trebuie să avem o rată mai mare de ocupare”, spune Rovana Plumb.