Roverul din misiunea spaţială chineză Chang’e 4 a lăsat prima „amprentă” pe faţa nevăzută a Lunii

Roverul Yutu-2, care face parte din misiunea chineză Chang'e 4, a lăsat prima "amprentă" a unui vehicul spaţial pe faţa nevăzută a Lunii, a raportat vineri dimineaţă presa de stat din China, citată de DPA şi Agerpres.

RomaniaTV.net
04 ian. 2019, 13:30

Roverul chinez, cunoscut şi sub denumirea „Iepurele de Jad”, a lăsat primele sale urme pe scoarţa selenară joi seară, după ce s-a separat cu succes de modulul de asolizare, a precizat agenţia de presă Xinhua.

Urmele lăsate de rover pe „solul lunar liber” au fost înregistrate de o cameră aflată la bordul modulului de asolizare, iar imaginile astfel obţinute au fost transmise pe Terra prin intermediul satelitului de comunicare Queqiao, au explicat cercetătorii de la Administraţia Spaţială Naţională din China (CNSA).

Modulul de asolizare din misiunea Chang’e 4 s-a plasat cu succes pe faţa nevăzută a Lunii joi dimineaţă în craterul Von Karman din bazinul selenar South Pole-Aitken (SPA), denumit după astronautul american Robert Grant Aitken şi aflat în apropiere de polul sudic al satelitului natural al Pământului.

China a devenit prima ţară din lume care a reuşit să plaseze cu succes un dispozitiv spaţial pe faţa nevăzută a Lunii, în cadrul unei misiuni ce face parte din ambiţiosul program spaţial al acestei ţări.

Sonda Chang’e 4, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, a purtat la bordul ei un modul de asolizare şi un rover autonom. Acesta din urmă are misiunea de a explora suprafaţa selenară şi de a realiza mai multe experimente ştiinţifice.

Printre ele se află şi măsurarea conţinutului de apă din scoarţa Lunii şi a radiaţiei lunare, folosind un instrument creat de o echipă de cercetători germani.

Sonda Chang’e 4 a transportat la bordul ei şi seminţe, care vor fi utilizate în cadrul unui experiment ce vizează cultivarea unor legume într-un habitaclu ermetic pe suprafaţa lunară.