Rovinieta 2022. Cum se poate achiţiona online, simplu, şi ce amenzi riscă şoferii care sunt prinşi fără taxa de drum achitată

Rovinieta, adică taxa ce trebuie plătită pentru a putea circula pe rețeaua de drumuri din afara localității de domiciliu, poate fi achiziționată în trei moduri: din benzinării, online sau prin SMS.

28 iun. 2022, 19:39
Rovinieta 2022. Cum se poate achiţiona online, simplu, şi ce amenzi riscă şoferii care sunt prinşi fără taxa de drum achitată

În cazul în care rovinieta este achiziţionată online, șoferii care nu au deja cont pe platforma electronică ce permite cumpărarea unei roviniete trebuie să-și facă unul, plata efectivă făcându-se cu ajutorul cardului bancar.

Primul pas ce trebuie făcut pentru achiziționarea online a rovinietei, ca alternativă la cumpărarea ei din benzinării sau prin SMS, este accesarea site-ului www.erovinieta.ro, apoi logarea în contul de utilizator, dacă acesta există, sau crearea unuia nou. Contul se face foarte simplu, prin introducerea unor date precum adresa de e-mail ce va fi folosită pentru logare, parola stabilită și numărul de telefon al utilizatorului.

Rovinieta online

Apoi, după ce contul a fost creat, pe adresa de e-mail furnizată se primește un mesaj de activare și link-ul de logare ca utilizator activ, după cum detaliază un articol de pe Avocatnet.ro.

Rovinieta

Următorul pas este înregistrarea pe platformă a autoturismului pentru care se dorește plata rovinietei. Dacă mașina este deja înregistrată, în această secțiune apare istoricul rovinietelor cumpărate și situația curentă a ultimei roviniete.

Rovinieta

După aceea, în secțiunea “Achită rovinietă”, se poate selecta tipul rovinietei dorite, respectiv pe ce perioadă va fi plătită.

Citeşte şi: Vești importante pentru toți românii! O nouă categorie de salariați va putea ieși mai repede la pensie

Aici trebuie completate toate câmpurile de identificare a autovehiculului, respectiv categoria (categoria A este cea corespunzătoare autoturismelor), data de la care să înceapă valabilitatea rovinietei, numărul de înmatriculare, seria șasiului și țara în care este înmatriculată.

Rovinieta

Se merge apoi, dar numai după verificarea sumei și a datelor de identificare a mașinii, către secțiunea în care se poate face plata.

Rovinieta

Secțiunea “Plătește” facilitează efectuarea plății cu ajutorul cardului bancar, printr-o platforma de plăți online.

De principiu, rovinieta poate avea valabilitate de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an. Fac excepție autoturismele și mașinile de marfă cu masa de până la 3,5 tone, pentru care se poate cumpăra rovinietă cu durata de cel puțin șapte zile, adică pentru ele nu se pot cumpăra roviniete de o zi.

Prețul rovinietei e stabilit în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se plătește. Mai exact, el e cuprins între trei euro (14,83 lei) – în cazul unei mașini mici și a unei durate de șapte zile și de 1.210 euro (5.982 de lei) – în cazul camioanelor de peste 12 tone, cu minimum patru axe (inclusiv), pentru o perioadă de un an.

Cea mai întâlnită categorie pentru care se plătește rovinieta rămâne, totuși, cea a autoturismelor. Astfel, pentru o mașină mică, rovinieta costă trei euro (14,83 lei) pentru șapte zile, șapte euro (34,61 lei) pentru 30 de zile, 13 euro (64,27 lei) pentru 90 de zile și 28 de euro (138,43 lei) pentru un an.

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei. Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

Citeşte şi: Podul suspendat de la Brăila, mai aproape de finalizare. Se ridică şi ultimul segment al podului peste Dunare GALERIE FOTO