Podul suspendat de la Brăila, mai aproape de finalizare. Se ridică şi ultimul segment al podului peste Dunare GALERIE FOTO

Muncitorii angajați la construirea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila muncesc de zor pentru finalizarea lucrărilor. Se ridică şi ultimul segment al podului peste Dunare.

28 iun. 2022, 14:45

Podul suspendat de la Brăila ar putea fi deschis la finele lui 2022. E mobilizare pe şantierul Podului suspendat. Marţi a fost ridicat şi ultimul segment din tablierul care formează calea de rulare a podului, urmând ca la începutul lunii iulie să demareze operaţiunea de sudare a celor 86 de segmente.

„Astăzi am ridicat ultimul segment de tablier, al 86-lea element constructiv al acestui proiect. Încheiem o etapă extrem de importantă din acest proiect, după care va urma cea de sudură a tablierului. Momentan, tablierul este montat în sistem de prindere provizoiu, după care va urma partea de sudură, prevăzută să pornească la începutul lunii iulie. După ce vom finaliza procesul de realizare a geometriei finale, cu sudura efectivă, se va aplica hidroizolaţia pe partea de tablier, pe partea de suprastructură, urmând apoi să asfaltăm toată lungimea podului, până la ancoraj. Suntem într-un ritm accelerat, pentru a îndeplini termenul asumat, respectiv luna decembrie a acestui an”, a declarat reprezentantul antreprenorului, ing. Viorel Eşanu, citat de Agerpres.

Reprezentantul constructorului, director tehnic Dragoş Burlan, a precizat că pe Podul suspendat peste Dunăre vor circula toate tipurile de autovehiculele, indiferent de tonaj, accesul spre pod urmând să se facă de pe centura Brăilei.

„Astăzi am pus ultimul segment de tablier la Podul peste Dunăre şi l-am prins pe poziţii. Tablierul de 2 km al Podului peste Dunăre este gata. Vom deschide traficului 12 km de drum, de la km 1 + 0,20, la km 8 şi de la km 0 pe drum de legătură, la km 4, pentru toate autovehiculele, indiferent de tonaj. Toate vor intra de pe centura Brăilei. Vom pleca de la km 1, nu de la km 0. Vom face tot ce depinde de noi pentru ca circulaţie pe pod să se facă începând cu luna decembrie. Sperăm ca şi colegii de la CNAIR să ne dea toată posesia de şantier în timp util”, a declarat Dragoş Burlan.

CNAIR a anunţat zilele trecute că podul suspendat de la Brăila construit de Asocierea nipono-italiana IHI-WEBUILD (inițial IHI-Astaldi) se apropie rapid de finalizare.

Citeşte şi: Imagini spectaculoase cu Podul suspendat de la Brăila. Se lucrează în ritm accelerat la Golden Gate de România

„Firma japoneză s-a ocupat de proiectarea podului suspendat și de testarea în tunel aerodinamic a machetei la scară a podului.

În faza de construcție japonezii de la IHI se ocupă de montarea elementelor metalice ale podului:

  • Cablurile de oțel principale,
  • Cablurile de oțel care susțin tablierul metalic,
  • Segmentele tablierului metalic.

În acest moment aproape toate cele 86 de segmente ale tablierului metalic sunt urcate pe poziție, ultimul segment fiind programat pentru montare în aceste zile”, a mai anunţat CNAIR.

Legat de accesul pe pod al pietonilor şi bicicliştilor, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Serbănescu, a declarat că acesta se va face în anumite condiţii de siguranţă, cu precizarea că inclusiv traficul auto va fi condiţionat de vreme, podul fiind prevăzut cu sisteme automatizate de închidere a circulaţiei în situaţii de ceaţă, viscol şi vânt puternic.

„Podul de la Brăila este prevăzut cu posibilitatea tranzitării de către biciclişti şi de către pietoni. El, structural, va putea permite acest tip de tranzit. Dar, pentru că podul se află la o anumită înălţime, unde sunt curenţi de aer puternici, se recomandă şi vom recomanda evitarea acestei tranzitări, pentru a nu pune în pericol viaţa bicicliştilor şi a pietonilor. În general, podul în sine pentru acces auto nu va fi deschis tot timpul. El are sisteme automatizate şi, în situaţia în care este ceaţă, viscol, vânt foarte puternic, podul se va închide automat, pentru a nu pune în pericol viaţa participanţilor la trafic. Podul, în sine, are un specific al lui. El are o înălţime de 38 de metri. Coroborat cu curenţii de pe Dunăre, cu ceaţa care este specifică zonei de Dunăre, cu condiţiile de iarnă se pot crea premisele unor situaţii riscante pentru cetăţeni. Tocmai de aceea, deşi podul permite tranzitul pietonal şi pe cel al bicicliştilor, acest tip de tranzit nu va fi permis în toate condiţiile. Ar putea fi anumite perioade în care ar putea fi tranzitat de biciclişti sau de pietoni, dar nu întotdeauna”, a declarat Alin Serbănescu.

Reprezentanţii CNAIR au transmis şi că stadiul drumurilor de acces la acest pod se apropie de 35%.
Potrivit reprezentanților WEBUILD, doar drumurile de acces vor fi construite în totalitate până la sfarșitul acestui an (2022), astfel încât circulația pe pod să poată fi deschisă.

Podul suspendat de la Brăila va asigura legătura dintre Brăila, aflată pe malul vestic al Dunării, și județul Tulcea, situat pe partea estică. Podul și drumurile de legătură vor spori viteza și siguranța călătoriilor între Regiunea Nord-Vest a României și Marea Neagră, precum și către vecinii Republica Moldova și Ucraina.

Pentru construcţia Golden Gate de România, Comisia Europeană va asigura din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) o finanțare de 363 de milioane de euro.

Cablurile de 60 cm grosime care vor susține tablierul podului sunt produse de către o companie japoneză și au o garanție de 120 de ani.

Distanța dintre cei doi piloni de 192 m înălțime ai podului este de 1 120 m, în timp ce la Golden Gate este de 1280 m. Această minune inginerească a României va avea o lungime totală de 1 974 m, cu 4 m mai mult decât construcția americană.

Citeşte şi: Cum s-a semnat contractul pentru podul din Brăila. Dezvăluire fabuloasă făcută de Marcel Ciolacu

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.

Lăţimea totală va fi 31 de metri şi va cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,50 metri lăţime fiecare, patru benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 metri fiecare.

Surse foto: https://www.facebook.com/radu.arama, https://www.facebook.com/albert.malaxa