Rovinietă 2022. Tot ce trebuie să ştii anul acesta despre taxa de drum. Cele mai utile informaţii pentru şoferi

Pentru a putea circula pe drumurile din România, şoferii trebuie să plătească rovinieta. Dacă au uitat să o facă, ei pot fi amendaţi o singură dată, chiar dacă circulă mai mult timp fără să plătească această taxă de drum. Vă prezentăm cele mai importante informaţii pe care trebuie să le cunoaşteţi despre rovinietă.

25 ian. 2022, 20:19
Rovinietă 2022. Tot ce trebuie să ştii anul acesta despre taxa de drum. Cele mai utile informaţii pentru şoferi

Rovinietă 2022. Ce este rovinieta, de unde se poate cumpăra şi cât costă anul acesta sunt doar câteva dintre informaţiile pe care le veţi afla dacă citiţi rândurile de mai jos.

Rovinietă 2022. Cele mai utile informaţii pentru şoferi

Pentru a putea circula pe autostrăzile din România, drumurile expres, drumurile internaţionale şi drumurile naţionale principale şi secundare trebuie să plătiţi această taxă de drum, rovinieta.

Poate fi cumpărată din orice benzinărie, dar şi online sau prin SMS. Plata poate fi făcută fie cu cardul, fie la achitarea facturii telefonice, dacă se plătește prin SMS.

Rovinieta se plăteşte în funcţie de tipul autovehiculului. Tarifele din 2022 sunt aceleaşi ca şi în 2021. Pentru un autoturism şoferii au de plătit trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele sunt de șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Citeşte şi Culmea ironiei! Un mort din Constanţa a fost amendat pentru rovinietă

Rovinieta se poate plăti și după efectuarea deplasării?

Răspunsul la această întrebare este clar NU. Spre deosebire de taxa de pod, rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

De asemenea, trebuie să ştiţi că puteţi cere banii înapoi pe rovinietă dacă vindeţi maşina. Acest lucru a fost stabilit în 2019. Astfel, cel ce vinde o mașină poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei, potrivit avocatnet.ro. 

Cum sunt identificați șoferii care circulă fără rovinietă 

Pentru a-i identifica pe șoferii care circulă pe drumurile publice fără o rovinietă valabilă se folosesc acum și camere fixe, dar și mobile, amplasate pe diferite porțiuni ale drumurilor. Numărul camerelor fixe folosite în prezent pentru identificarea celor care merg fără rovinietă trece de 100.

Cei care sunt prinşi fără rovinietă riscă amenzi cuprinse între 250 şi 4.500 de lei.  Cele mai mici amenzi se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (3.000 – 4.500 de lei).

De asemenea, este important să ştiţi că puteţi fi amendaţi o singură dată, chiar dacă circulaţi mai mult timp fără să plătiţi această taxă de drum.

Sunt exceptate de la plate rovinietei vehiculele folosite exclusiv la transportul public local de persoane prin servicii regulate, pe raza teritorial-administrativă a unei localități, cele destinate transportului școlar și mașinile cu număr provizoriu de înmatriculare.

Atenţie, cei care transportă persoane între localități și alte tipuri de transportatori nu beneficiază de aceeași facilitate.

Citeşte şi Atenţie, şoferi! O nouă taxă apare în România. Ministrul Transporturilor a făcut anunţul despre noua rovinietă: Traficul greu trebuie taxat la distanță și nu la timp