Rowan Atkinson: Trebuie să avem libertatea de a putea să ne insultăm între noi

Actorul britanic Rowan Atkinson, interpretul personajului Mr. Bean, a criticat în termeni duri o iniţiativă lansată cu scopul de a scoate în afara legii "cuvintele insultătoare şi comportamente".

RomaniaTV.net
18 oct. 2012, 15:31
Rowan Atkinson: Trebuie să avem libertatea de a putea să ne insultăm între noi

Totodată, actorul a cerut operarea unor modificări în legislaţia britanică, pentru „a stopa înspăimântătoarea cultură a cenzurii”, ce a condus deja la arestarea unui predicator creştin, a unui opozant al cultului scientologic şi chiar a unui student care a făcut o glumă la adresa calului unui poliţist.

Rowan Atkinson a criticat „noua intoleranţă” din spatele acestei legi controversate, care a scos în afara legii „cuvintele insultătoare şi comportamente”.

Lansând un apel pentru abrogarea unei părţi din legea Ordinii Publice – Public Order Act -, starul britanic a spus că această lege „are un efect de diminuare a exprimării libere şi a protestelor libere”.

„Problema evidentă pe care o ridică scoaterea în afara legii a insultelor constă în faptul că prea multe lucruri vor putea fi interpretate ca făcând parte din această categorie. Criticile, ridicolul, sarcasmul, care abia dacă reprezintă un punct de vedere alternativ la normele considerate clasice, vor putea fi interpretate drept insulte” , a spus actorul britanic.

Susţinătorii acestei campanii spun că legea respectivă a fost utilizată în mod abuziv de poliţişti şi procurori, care au făcut exces de zel. Paragraful 5 din legea din 1986 a scos în afara legii cuvintele ameninţătoare, abuzive şi insultătoare sau comportamentele asociate, însă legea în cauză nu a precizat ce înseamnă „insultător” şi, din acest motiv, au avut loc mai multe arestări controversate.

  Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat în virtutea acestei legi pentru că ţinea o pancartă cu textul „Scientologia este un cult periculos”, iar poliţiştii au considerat că acel text ar putea să îi insulte pe adepţii acelei mişcări. Militanţii pentru drepturile homosexualilor din asociaţia Outrage! au fost arestaţi în virtutea aceleiaşi legi, atunci când au organizat un marş de protest faţă de grupul fundamentalist islamist Hizb ut-Tahrir, ai cărui lideri militează pentru asasinarea persoanelor homosexuale, a evreilor şi a femeilor care şi-au pierdut castitatea.

Cu ocazia lansării acestei campanii, eveniment ce a avut loc în faţa catedralei Westminster din Londra, Rowan Atkinson a declarat că abrogarea paragrafului 5 din legea Ordinii Publice va reprezenta doar primul pas dintr-un proiect ce vizează „încheierea culturii cenzurii” şi temperarea „scandaloasei «industrii» reprezentate de anumite persoane care se autoerijează în arbitri ai binelui public şi care încurajează astfel fărădelegi, în faţa cărora poliţia se află sub o presiune uriaşă şi simte nevoia să acţioneze”.

„Legea nu ar trebui să stimuleze şi să instige noul tip de intoleranţă”, a adăugat actorul britanic.

La lansarea campaniei au fost prezenţi Lord Dear, fostul director al Poliţiei din West Midlands, şi fostul ministru de Interne David Davis, un renumit activist pentru libertăţi civile.

Campania este susţinută, în mod surprinzător, de asociaţiile The Cristian Alliance şi The National Secular Society, dar şi de organizaţiile Big Brother Watch, The Freedom Association şi The Peter Tatchell Foundation.

Rowan Atkinson, născut pe 6 ianuarie 1955, este un renumit actor de comedie britanic, devenit celebru graţie personajului Mr. Bean, pe care l-a interpretat într-un serial TV omonim. Serialul a cuprins 14 episoade, difuzate la televiziunea britanică între anii 1990 şi 1995, şi a fost preluat de televiziunile din peste 200 de ţări. Rowan Atkinson este pasionat de automobilism, a scris numeroase articole pentru revista britanică Car şi deţine câteva maşini de curse.