Rubla, la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu euro în ciuda războiului din Ucraina

Sancţiunile impuse de occidentali Rusiei, după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, nu par să afecteze prea tare administraţia de la Kremlin. Rubla a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

20 mai 2022, 17:18
Rubla, la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu euro în ciuda războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina pare că nu se va încheie în curând, iar sancţiunile impuse Rusiei de către occidentali nu dau rezultatele aşteaptate de aceştia.

Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu euro, în condiţiile în care tot mai multe companii străine par să se conformeze cererii lui Vladimir Putin de a face plăţi pentru gaze în ruble.

Citeşte şi: Ministrul Energiei: „Avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificată”

Rubla a urcat cu până la 9% faţă de euro, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2015. Moneda rusă a crescut cu 6,6% faţă de dolar, la 58,0625, la Moscova, potrivit stiridiaspora.ro.

Citeşte şi: Prima răzbunarea a Rusiei faţă de Finlanda, după solicitarea aderării la NATO. De sâmbătă îi taie gazul

Aproape jumătate dintre cei 54 de clienţi străini ai Gazprom Export au deschis conturi bancare în ruble pentru a putea plăti pentru gazul rusesc, a anunţat vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit TASS.

Vă reaminm că la sfârşitul lunii martie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care impunea cumpărătorilor din „ţări neprietenoase” Moscovei să plătească în ruble gazul pe care îl achiziţionează de la ruşi. Clienţii sunt nevoiţi să transfere valute străine către Gazprombank, care va cumpăra ruble pe piaţă şi va transfera moneda rusă în conturile speciale în ruble ale importatorilor.