Rubla s-a întărit puternic în faţa euro, după tăierea gazului către Polonia şi Bulgaria. Este la cel mai bun schimb din ultimii doi ani

Rubla a urcat miercuri la un maxim al ultimilor doi ani faţă de euro, după ce Rusia a ridicat luat primele măsuri drastice în disputa cu Europa privind gazele naturale, sistând livrările către Bulgaria şi Polonia.

27 apr. 2022, 22:44
Rubla s-a întărit puternic în faţa euro, după tăierea gazului către Polonia şi Bulgaria. Este la cel mai bun schimb din ultimii doi ani

Până la ora 17.18, ora României, rubla a câştigat 1,8 puncte procentuale, pentru a se tranzacţiona la 75,43 faţă de euro, acesta fiind cel mai puternic nivel de la începutul lunii martie 2020, după cum relatează agenţiile internaţionale.

Suspendarea livrărilor de gaze către o serie de ţări europene ar putea exacerba tensiunile geopolitice şi înrăutăţi şi mai mult relaţiile cu Europa, având un impact negativ asupra sentimentului, a transmis Veles Capital, într-o notă publică. Cu toate acestea, analiştii de la Promsvyazbank au declarat că impozitele pe venitul corporaţiilor care trebuie plătite joi ar putea împiedica întărirea semnificativă a dolarului verde în raport cu rubla.

Citeşte şi Bloomberg: Italia se aliniază cerinţelor lui Putin şi e gata să plătească în ruble pentru gazul rusesc

Piaţa aşteaptă, de asemenea, decizia de vineri privind dobânzile. Se aşteaptă ca banca centrală să reducă dobânda cheie cu 200 de puncte de bază, până la 15%, în timp ce încearcă să stimuleze acordarea mai multor împrumuturi în economie în contextul unei inflaţii ridicate, potrivit unui sondaj Reuters. Ratele mai mici sprijină economia prin împrumuturi mai ieftine, dar pot, de asemenea, să alimenteze inflaţia şi să facă rubla mai vulnerabilă la şocurile externe.

Activitatea de tranzacţionare rămâne moderată şi oarecum neregulată în comparaţie cu nivelurile înregistrate înainte de 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Pe piaţa interbancară, rubla era mai slabă: băncile ofereau să cumpere dolari pentru 74,15 ruble şi îi vindeau pentru 74,57 .

Citeşte şi Bloomberg: Patru cumpărători europeni i-au plătit deja în ruble lui Putin, pentru gazul rusesc

Mişcările rublei sunt limitate în mod artificial de controalele de capital impuse de banca centrală, iar economia se confruntă cu o inflaţie galopantă, cu fuga de capital şi cu riscul unei posibile neplăţi a datoriilor după ce Occidentul a impus sancţiuni dure.