Rudy Varga, tatăl consilierului de stat Dana Varga, înmormântare cu scandal. Aproximativ 1.000 de romi sunt aşteptaţi la funeralii

Circa 1000 de membri ai comunității rome din toată țara sunt așteptați la înmormântarea lui Rudi Varga, la care securitatea este asigurată de Scutul Negru, firmă plătită de familie, dar și de jandarmerie, arată cei de la Știri de Cluj.

RomaniaTV.net
09 ian. 2019, 16:09
Rudy Varga, tatăl consilierului de stat Dana Varga, înmormântare cu scandal. Aproximativ 1.000 de romi sunt aşteptaţi la funeralii

Conform Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca la înmormântarea lui Rudolf Varga, ”cunoscut sub pseudonimul de ”Rudy Țiganul”, autointitulat ”Bulibașă al Țiganilor”, se preconizează prezența unui număr de aproximativ 1.000 de persoane (majoritatea de etnie romă)”.

Rudi Varga, un fost bulibașă al romilor din comuna clujeană Gilău, a fost înmormântat, miercuri, într-un loc din cimtir în care înhumările sunt interzise. Asta reiese dintr-o hotărâre a Consiliului Local care a respins cererea familiei. Fiica lui Rudi Varga este consilier de stat în cadrul Guvernului. Viceprimarul comunei Gilău a precizat că este vorba despre o situație neîntâlnită în localitate în ultimii 30 de ani. „Familia defunctului Rudi Varga a solicitat ca înmormântarea să aibă loc, miercuri, într-o parte a Cimitirului Gilău, lângă Monumentul Eroilor, la baza pantei unde se înhumează morţii în mod regulat. Noi nu avem un regulament de funcţionare a cimitirului şi, pentru că nu am mai întâlnit o astfel de situaţie în ultimii 30 de ani, am convocat, luni dimineaţă, o şedinţă de îndată a Consiliului Local Gilău pentru a hotărî dacă se permite înmormântarea fiecăruia după cum vrea sau se respectă ordinea ca până acum. CL Gilău, cu 10 voturi din 11, a decis că nu se va schimba ordinea de înmormântare şi că partea din cimitir unde vrea familia să îl înmormînteze nu va fi deschisă şi nu va fi nimeni înmormântat acolo.

Am cerut familiei să respecte hotărârea CL Gilău, dar am fost surprins că nu o vor respecta şi că îl vor înmormânta unde vor. Este o înmormântare cu încălcarea unei hotărâri a Consiliului Local„, a declarat viceprimarul comunei Gilău, Okos Carol.

Familia a solicitat oficialilor Armatei ca Rudi Varga să fie înmormântat cu onoruri militare, însă cererea a fost refuzată. Slujba de înmormântare ar urma să fie oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Dana Varga, fiica lui Rudi Varga, a explicat că a fost dorința tatălui său de a fi înmormântat în zona Monumentului Eroilor din Gilău. „Nu este mormântul lângă Monumentul Eroilor, se exagerează. A fost acea hotărâre a Consiliului Local Gilău care a fost adoptată deoarece Consiliul Local şi primarul sunt şantajaţi de Roşianu (un alt rom din Gilău – n.a.) care a fost 40 de ani duşmanul lui tata şi al familiei„, a afirmat Dana Varga .

Dana Varga este consilier de stat în aparatul de lucru al Guvernului Dăncilă. Aceasta este şi secretar executiv al ALDE pentru minorităţi naţionale. În perioada 2006 – 2009 a fost secretarul personal al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, premierul Viorica Dăncilă a trimis o coroană cu mesajul ”Regrete Profunde”, în semn de omagiu.