Rugăciunea care se rosteşte azi, în Lunea Sfântului Duh. BINELE va intra în viaţa ta

”Împărate ceresc” este rugăciunea care se rostește în Lunea Sfântului Duh. Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Lunea Sfântului Duh, o sărbătoare închinată uneia dintre cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. Rostește și tu rugăciunea ”Împărate Ceresc” pentru a aduce Binele în viața ta.

17 iun. 2019, 06:50
Rugăciunea care se rosteşte azi, în Lunea Sfântului Duh. BINELE va intra în viaţa ta

Lunea Sfântului Duh repezintă sărbătoarea prelungită a sărbătorii Cincizecimii sau a Rusaliilor, care a fost celebrată de către creştinii ortodocşi ieri, pe 16 iunie, scrie a1.ro. Astfel că, în a doua zi după Duminică Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, așa cum arată și Penticostarul, (n. red. cartea liturgică ce cuprinde cântările din cele opt săptămâni, citite la slujbe în această perioadă, alcătuită de Sfântul Iosif Studitul, Arhiepiscopul Tesalonicului. Numele Penticostarului, de la grecescul Pentikostarion πεντηκοσταριον, i se trage de la perioada de cincizeci de zile ale cărei cântări le cuprinde, numită Cincizecime.

Citeşte şi LUNEA SFÂNTULUI DUH. Tradiţii şi obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi

El conține „cântările de veselie ale Învierii lui Hristos în care se vădește pretutindenea bucuria cea mare a creștinului” la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: „Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu”.

Lunea Sfântului Duh: Rugăciunea „Împărate ceresc”

„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin”.

Rugăciunea „Împărate Ceresc” este o rugăciune foarte populară, fiind considerată „rugăciunea Celui Care mângâie” și face parte din așa-zisele „rugăciuni începătoare”, adică acele rugăciuni pe care le auzim la începutul multor slujbe.

Rugăciunea „Împărate Ceresc” se adresează celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt. Originea și autorul acestei rugăciuni nu sunt cunoscute, însă se crede că își are originea aproape de sfârșitul primului mileniu al erei creștine. Este parte componentă a slujbei Cinzecimii (Ziua Sfintei Treimi). Această rugăciune nu se citește în perioada dintre Paști și Rusalii: în perioada pascală ea este înlocuită cu Troparul Paștilor.