Rugaciuni puternice de Sfantul Gheorghe grabnic ajutatoare
Sfinte Mare Mucenice, ai vietuit dupa vrednicia numelui tau. Ai luat pe umerii tai Crucea lui Hristos si ai lucrat pamantul cel intelenit de inselarea diavoleasca. Ai stat in slava inaintea scaunului Celui Ce le stapaneste pe toate. Fa-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Ingradeste-ne pe noi, nevrednicii, cu rugaciunile tale. Fii izbavitor al celor robiti de pacate, ocrotitor al saracilor, doctor al bolnavilor. Fii indrumator al celor rataciti in intunericul acestei lumi. Izbaveste-ne, ca un milostiv, din toata nevoia. Si alunga tulburarea pacatelor si a primejdiilor de multe feluri. Si ne invredniceste pentru rugaciunile tale, sa fim si noi buni cultivatori ai pamantului vietii noastre!
Sfinte Mare Mucenic, ajuta-ne!
Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atenta fata de altii, cu sufletul tau treaz, tu veneai in ajutorul sufletelor aflate in stramtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Sustine-mi curajul impotriva descurajarii care ma pandeste. Sa se deschida ochii spre Lumina. Pentru ca eu sa pot intrezari Iubirea nemarginita a Tatalui meu care ma asteapta si pe care sa-l iubesc.
Sfinte Gheorghe, fara teama de chinuri si de moarte in fata puterilor acestei lumi, tu ai laudat maretia Dumnezeului crestinilor si ai distrus idolii. Si astazi, ni se propun mai degraba idoli spre slujire in loc sa-l adoram pe adevaratul Dumnezeu. Ajuta-ne sa rezistam atractiei acestor false divinitati pentru a ne incredinta si darui Tatalui nostru si Mantuitorului nostru, Hristos.
Amin!
Rugaciuni puternice de Sfantul Gheorghe pentru implinirea de dorinte
O, luptatorule si biruitorule, mare Sfinte Gheorghe, in nevoie si in nenorociri grabnic ajutator si cald sprijinitor, iar celor intristati bucurie nespusa, primeste de la mine (se spune numele) aceasta rugaminte a smeritului tau rob.
Pazeste-ma in lumea aceasta si in cea de apoi, de tot necazul si ispita, de boala si nenorocirea. Ajuta-ma pe mine si pe familia mea in (se spune problema). Iti multumesc Sfinte Gheorghe si Te cinstesc pe Tine si Te preamaresc in veci.
Amin!
Rugaciuni puternice de Sfantul Gheorghe pentru iertarea pacatelor
Ca un izbavitor al celor robiti si celor saraci folositor, neputinciosilor doctor, conducatorilor ajutator, Purtatorule de biruinta, Mare Mucenice Gheorghe, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre!
Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care impreuna cu cei fara de trup esti si toate le cunosti din timp si carele de purtatorii de nevointa esti cinstit, miluieste-ne pe noi pacatosii.
Vino, Sfante Gheorghe si lumineaza mintea mea, pentru ca sa cunosc eu pacatele ce le-am savirsit; misca inima mea ca sa ma hotarasc si sa ma indrept; ajuta necredintei si slabiciunei mele si scapa-ma cu harul tau de pacatele cele trupesti si sufletesti.
Totdeauna numele tau arata inaltimea randuielilor tale, caci dupa chemarea lui Dumnezeu, te-ai aratat cu cuviinta slujitor vrednic al Cuvantului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfante Gheorghe, care ai trecere in fata lui Dumnezeu Tatal.
Binecuvanteaza-ne pe noi si fa rugaciunile noastre sa fie de folos.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe (Sfantul Gheorghe) este unul dintre cei mai importanti sfinti in calendarul crestin-ortodox. El se sarbatoreste, in fiecare an, la 23 aprilie. Anul aceasta este o exceptie, deoarece Sfantul Gheorghe se praznuieste in 25 aprilie, in a doua zi de Pasti. Motivele le gasesti aici.
In traditia populara, Sfantul Gheorghe mai este intalnit ca San-George sau Sangeorz, patronul naturii inverzite, al vegetatiei, al vitelor si al oilor.
In unele zone, in ziua de Sf. Gheorghe, barbatul pune ramuri verzi la stalpii portilor, la ferestre si usi, la grajduri si gradini, dar si la mormintele neamurilor, pentru a se feri de forte malefice. Aceste ramuri se pastrau apoi peste an, ca leacuri impotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dadeau hrana animalelor pentru a le feri de duhurile rele.
Se zice ca fetele mari daca priveau intr-o galeata cu apa la miezul noptii, in ajunul zilei de Sangeorz, isi puteau vedea ursitul. In unele zone ale tarii, fetele impleteau cununi verzi si le presarau pe ulita. Apoi urmareau ce feciori calca pe ele. Daca baietii pe care ii indrageau nu calcau cununele, era semn ca fetele urmau sa se marite in acel an. Apoi coronitele erau pastrate peste an pentru vraji de dragoste. In alte zone, fetele mergeau in ziua de Sf. Gheorghe in padure pentru a aduna matraguna, apoi atarnau plantele sub streasina pentru a avea petitori bogati.
De asemenea, in ajun, flacaii puneau intr-o dumbrava, intr-un loc ascuns o galeata cu apa. Apoi, la rasaritul soarelui, in ziua de Sf. Gheorghe, plecau sa vada galeata. Daca in galeata gaseau iarba verde, era semn ca flacaul se va insura in acel an cu fata care ii era draga. Daca era ceva uscat, era semn ca nu se insoara in acel an. Iar daca gasea pamant, era semn rau si se credea ca feciorul va muri curand.
In unele zone se zice ca cine doarme in ziua de Sfantul Gheorghe, va dormi tot anul.
O alta traditie din ziua de Sf. Gheorghe este urzicatul. Se spune ca cine este urzicat va fi mai ager, mai harnic si mai sanatos intreaga vara.
In ziua de Sangeorz, se aleg ciobanii care urmeaza sa ia in primire oile pana la sarbatoarea de Sf. Dumitru.
Gunoiul din adunat in ziua de Sf. Gheorghe se pune la radacina pomilor, pentru a rodi.
In Bucovina, Maramures, Apuseni, Valea Muresului, Turda, mai exista practia Focului Viu. Focul era aprins de flacai, in gospodariile din sat sau pe pasuni. Trebuia folosite exclusiv lemn si iasca pentru aprinderea focului, nu chibrit sau alte ustensile. Cand fumul incepea sa se ridice, oamenii il directionau catre animale pentru a le apara de strigoi si a le feri de boli. Apoi, tinerii si copiii sareau peste foc pentru a fi feriti de rele si necazuri peste an.
Mai multe, pe sfatulparintilor.ro