Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare, blocaţi în Africa de Sud. Cum a intervenit MAE

Clubul de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a anunţat, sâmbătă, că o parte dintre jucători sunt blocați în Africa de Sud. Autoritățile au intervenit pentru repatrierea sportivilor.

28 nov. 2021, 08:27
Rugbiştii de la CSM Ştiinţa Baia Mare, blocaţi în Africa de Sud. Cum a intervenit MAE

Clubul de rugby CSM Știința Baia Marea a anunțat, sâmbătă, că membrii echipei române au rămas blocați în Africa de Sud. Echipa se afla pe continentul african pentru a concura în turneul de rugby ” Toyota Challenge Cup”.

Clubul sportiv a declarat că jucătorii au o stare de sănătate bună, iar autoritățile se luptă pentru repatrierea acestora.

Naţionala de rugby a României a câştigat dramatic în Portugalia, la ultima fază. „Stejarii” erau conduşi cu 13 puncte cu 6 minute înainte de final

„Fiind prezenţi de două săptămâni în Africa de Sud la un puternic turneu de rugby „Toyota Challenge Cup” găzduit la Bloemfontein, componenţii campioanei en-titre a României, ar fi trebuit în cursul acestei dimineţi să se întoarcă în ţară pe ruta Johanesburg – Doha – Otopeni. Datorită situaţiei pandemice grave apărută pe continentul african, cursa aeriană care ar fi trebuit să îi repatrieze pe aceştia în ţară a fost anulată. Deşi testaţi PCR întreaga delegaţie băimăreană s-a văzut nevoită să se cazeze pentru încă cel puţin 24 de ore la Hotelul din Bloemfontein. Pentru deblocarea acestei situaţii critice, oficialii campioanei, C.S.M.Ştiinţa Baia Mare au făcut demersurile necesare de repatriere a delegaţiei sportive române pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, Primul Ministru al României respectiv Autorităţile Judeţene. În soluţionarea acestei probleme se implică şi consulul României de la Pretoria, Claudius Cobzaru. Până când autorităţile centrale vor găsi soluţii de repatriere a rugbyştilor băimăreni moralul şi starea de sănătate a băieţilor noştri este una bună”, a anunţat clubul CSM Ştiinţa Baia Mare pe pagina de Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, în contextul aplicării recomandărilor privind suspendarea zborurilor curselor aeriene către Uniunea Europeană, ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, Ambasada României la Pretoria gestionează, la acest moment, situaţia a 36 de cetăţeni români (turişti, navigatori şi membri ai unei delegaţii sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

„MAE informează că Ambasada României la Pretoria a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru prelungirea cazării membrilor delegaţiei sportive, pentru asigurarea celor necesare şi, în mod intensiv, pentru identificarea unor alternative de zboruri de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi la acest moment. De asemenea, reprezentanţii misiunii diplomatice sunt în legătură cu autorităţile locale pentru prelungirea vizei de şedere a cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Africii de Sud, dacă va fi cazul”, arată un comunicat de presă al instituţiei.

Suporterii care vor veni la meciul de rugby România – Argentina se pot testa direct la stadionul „Arcul de Triumf”

MAE, prin Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town, se află în dialog permanent cu cetăţenii români afectaţi şi autorităţile locale şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 şi ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466.

„MAE foloseşte acest prilej pentru a recomanda cetăţenilor români aflaţi în statele afectate de noua variantă de coronavirus să menţină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum şi cu misiunile diplomatice şi consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situaţia o impune. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să analizeze cu atenţie oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus şi să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secţiunii Atenţionări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informaţii privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19”, arată news.ro.


loading...